Pityriasis versicolor
2023. júl. 25., Dr. Klujber Valéria

Magyarul napgomba

A főoldali kép forrása: https://www.physio-pedia.com/Tinea_Versicolor

Pityriasis versicolor egy ártalmatlan, leginkább csak kozmetikai problémát okozó bőrbetegség. Bár a közvetlen okozója egy Malassezia nevű bőrgomba, nem fertőző betegség. A gomba az emberek 90-100%-ának bőrén normál esetben, vagyis betegség nélkül is megtalálható.
Hogy miért és kinek okoz bajt, az nem teljesen egyértelmű.

A gombának sok faja van, szeretik a zsírosabb bőrterületeket (arc, mellkas, hát esetleg kar, nyak). Feltehetően genetikai hajlamra is szükség van, de fiatal korban, leginkább a 20-as évek elején nagyon gyakran alakul ki a napgomba.

Kezdetben inkább vörösbarna foltok képében jelentkezik, amelyek – bár enyhe gyulladásnak felelnek meg - nem okoznak panaszt. Azonban a gomba befolyásolja a melanociták pigment-termelését, ami miatt nem engedi lebarnulni a fertőzött területek alatt a bőrt, így idővel pigmenthiányos, vagyis világos foltok alakulnak ki. Emiatt nevezik a betegséget szinváltónak, vagyis „versicolor”-nak. A kétféle színű foltok egyidőben is jelen lehetnek.

Méretük eleinte 5-20mm között van, de később nagyobbodnak és összefolyhatnak.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Általában a megtekintés egy tapasztalt szakembernek elég a diagnózishoz. Lehet azonban UV-lámpával vizsgálni a bőrt, akkor fluorescenciát láthatunk, mint az alábbi képen
https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/hud-venereologi/pityriasis-versicolor/Készülhet mikroszkópos vizsgálat, ahol láthatóvá válik a gomba gombafonalak formájában:Hogyan kezelhető?

Első alkalommal mindenképpen helyi kezelést alkalmazzunk, ami lehet gombaellenes sampon vagy kenőcs is. Ezeket néhány hétig, hetente több alkalommal érdemes használni. Kérd gyógyszerész vagy háziorvosod segítségét! Ha a betegség el is múlik, a világos foltok eltűnéséhez lehet, hogy több hónapra lesz szükség, amíg a pigment-termelés helyreáll.

Szájon át alkalmazható gombaellenes kezelésre csak súlyos esetben lehet szükség, ehhez mindenképpen szakorvosi javaslat és recept szükséges.

Sikeres kezelés ellenére sok esetben könnyen kiújul a napgomba, ezért hasznos lehet a gombaellenes sampon hosszú távú használata, ugyanis a fertőzés leggyakoribb kiindulási helye a hajas fejbőr.

Hogyan előzhető meg a napgomba?

A napgomba a meleg és nedves környezetben érzi jól magát, figyelj oda, hogy olyan légáteresztő pamut ruhákat viselj, amelyek felszívják az izzadságot. Kerüld a manapság divatos műszálas ruhákat sportolás közben is!

Tusolás, fürdés után alaposan törölközz meg!