Pattanások (aknék)
2011. aug. 8., Dr. Klujber Valéria

Majdnem minden kamasznak vannak pattanásai, amiknek a kialakulásáról nem tehet. A pattanás NEM a rossz tisztálkodás jele. Sok elképzelés van arról, hogy mitől lesz valaki pattanásosabb, vagy kevésbé az, de pontosan nem tudjuk az okát. A fiatalok 80%-ának vannak pattanásai. Jó hír, hogy általában az idő múlása segít: 20 éves korig legtöbbször elmúlnak! 


Három fő okot ismerünk.


1. Hormonok

Kamaszkorban bizonyos hormonok termelődése (androgének) megemelkedik fiúkban és lányokban is. Ez a felnőttéválás normális tünete. Ezek a hormonok fokozzák a faggyúmirigyek váladéktermelését az arcon, a háton és a mellkas felső részén is. Ez segíti a pattanások (aknék) kialakulását.

2. Öröklődés
Ha a családban valakinek kamaszkorában pattanásai voltak, akkor ez jelezhet egy örökletes hajlamot. Természetesen nem egy gén okozta betegségről van szó, hanem feltehetően több, kisebb hatású gén összjátékáról, ami alapján nehezen becsülhető meg a végeredmény, az öröklődés mértéke.

3. Eltömődött faggyúmirigyek
A faggyúmirigyek belső faláról akne-hajlam esetén nem válnak le a hámsejtek, hanem szorosan hozzátapadnak a falhoz. Így az idő múlásával a sejttörmelék és a faggyú felgyűlik, elzáródik a mirigy kivezető-csöve és kialakulnak a zárt (fehér), vagy nyitott (fekete) pattanások. A bőrön normálisan is előforduló baktériumoknak (Propionibacterium acnes) ez jó alkalom, hogy gyulladást okozzanak.Mi NEM okoz pattanást?

 

  • Nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy bizonyos ételek fogyasztása (pl. üdítőitalok, csokoládé) pattanást okoz. Ha valaki egyértelmű összefüggést tapasztal, akkor természetesen ésszerű felhagyni az adott ennivaló fogyasztásával.
  • A piszkosság nem okoz pattanást. A fekete-fejű mitesszerek nem a piszoktól feketék, hanem azért, mert a faggyúban lévő melanin nevű festék oxidálódik! Ennek ellenére nem árt tisztálkodni, de vigyázni kell a bőr természetes védőrétegét jelentő savköpenyre: érdemes savanyú kémhatású szappant használni és reggel-este, valamint izzadás után megmosdani.
  • A pattanást nem lehet valakitől elkapni, vagy valakinek átadni – nem fertőz!
  • Semmi esetre sem okoz pattanást a szexuális élet, vagy a maszturbáció (önkielégítés).


Mi ronthat a pattanásokon?

  • A vakarás, nyomkodás fokozhatja a gyulladást, hegeket hagyhat maga után.
  • A kozmetikumok, naptejek, olaj-tartalmú krémek ronthatják az aknét.
  • Lányoknál a menstruáció előtti időszak a hormonális változások (progeszteron, azaz sárgatesthormon hatása) miatt ronthat a pattanásokon.
  • A stressz, sajnos ronthat a pattanásokon!


Mi segít?

Százszámra lehet olyan kozmetikumokkal találkozni a boltokban, amiket kifejezettem pattanások kezelésére ajánlanak. Ha benzoil-peroxid, vagy szalicilsav tartalmúak, akkor lehet benne bízni, hogy valóban segítenek.
Ha nagyobb a baj, akkor jobb személyesen szakember (bőrgyógyász, kozmetikus) tanácsát kérni.


Mi NEM segít?

- A napozás látszólag javíthat a dolgon, de nem oldja meg a pattanásokat és sok egyéb veszélye van. Ugyanígy a szolárium sem gyógyszer!

A képek forrása: http://dominiosperu.com/expeditions-aknes-monika-sex/