Mit kell tudni a fejtetűről?
2012. febr. 2., Mikhel Judit

„Nicht ugri-bugri ….. langsam spazieren!”

Szerintem, kétféle ember létezik. Az egyik, akinek már volt dolga fejtetűvel, a másik akinek majd lesz!

Gyakran halljuk, hogy  egyre többen fertőződnek meg ezzel a fránya kis jószággal.Nézzük hát ki, vagy mi ez az apró rovar ( úgy ám! A rovarok családjába tartozó, szárnyakkal nem rendelkező, ezért repülni nem, csak mászni tudó élősködőről van szó).

Nem válogat a hajtípusokban. Szereti a szőkét, barnát, feketét, egyenest, göndört, sűrűt, ritkát egyszóval bármilyet! Nem ijeszti el, ha naponta mosod a hajad, de az sem ha csak hetente egyszer, vagy még ritkábban. Nem fél a hajfestékektől, a hidrogénre és a  különböző hőhatású sütő-vasaló eszközökre rá sem hederít.

A hajra kerülve, lassan mászik a hajas fejbőrre, ahonnan lételeméhez a vérhez jut. A vér szívása közben, véralvadásgátlót juttat a szívás helyére, ezért folyamatosan lakmározhat. A fényt nem szereti ezért mélyen a haj tövénél bujkál. A nőstény petét rak, amit serkének neveznek. Ezt jó erős kötőanyaggal a hajszálakhoz rögzíti. Fésüléskor, hajmosáskor, hajszárításkor nem esnek le a hajszálról. Ezekből a serkékből újabb tetvek kelnek ki, és megállíthatatlan szaporodásba kezdenek.


A fejbőr az elszaporodott élősködők miatt, viszketni kezd. Mindegyik jól akar lakni, ezért folyamatosan szívják a vért, és karmos lábaikkal ide-oda mászkálnak a fejbőrön. Ez okozza a viszketés érzését. A viszketést vakarással próbálja a fertőzött ember csillapítani, ami a lehető legrosszabb megoldás. A vakarás következtében még több seb keletkezik a bőrön, ami felülfertőződhet, begyulladhat, így még több fájdalmat kénytelen az érintett elviselni.

Na most, hogy tudjuk, kik azok a hívatlan és kellemetlen élősködők, akik megkeserítik az életünket, jó lenne tudni hogyan kerülhetjük el a találkozást velük!A rossz hír, hogy sehogy! Gondold el, egyetlen nap alatt, hányszor kerülsz olyan helyzetbe, hogy a hajad hozzáérjen máséhoz. A reggeli közlekedés már veszélyforrás, az iskoláról nem is beszélve.

Ne keseredj el! Ha úgy érzed talán többet vakarod a fejed, mint kellene, a következőt tedd:

Hajolj a mosdó fölé. A hajad hajtsd előre, és egy kefével hosszan keféld a csapba. Előbb-utóbb egy-egy tetű nem bírja a kapaszkodást, és lepottyan a mosdóba. Ott tehetetlenné válik. Apró fekete mákszemekhez hasonlító pontokat is találsz ilyenkor a mosdóban - ez a székletük!

 

Ha bebizonyosodtál arról, hogy fejtetűd van, ne késlekedj! Azonnal irány a gyógyszertár, és irtószert kell vásárolnod. A gyógyszerész tud tanácsot adni, hogy mit vásárolj. Ne húzd az időt azzal, hogy különféle „házi praktikákat” kipróbálsz, mert nem használnak, esetleg a hajad tönkremegy, miközben a tetű megmarad.

Olvasd el a használati utasítást! Amennyiben követed lépésről-lépésre, a siker nem marad el, és gyorsan megszabadulsz a kellemetlen élősködőktől. Ne felejts el, nem csak a tetűtől, a serkéktől is meg kell szabadulni, mert azokból újabb élősködők lesznek!