Napszemüveg-érvek
2023. jún. 14., Dr. Klujber Valéria

A jó minőségű napszemüveg ma már gyakorlatilag nélkülözhetetlen. Nem ajánlatos piacon, szupermarketben, utcán napszemüveget vásárolni. Lehet összefüggés a szemüveg ára és a valódi UV-szűrési képessége között.Mindenképpen hasznos, ha kétség esetén ellenőriztetjük a meglévő napszemüvegünket, az optikusok többsége egy készülékkel be tudja mérni, valóban van-e benne UV-A, UV-B, illetve UV-C védelem.

Nem jobb, ha csak sötétebb

Az UV-szűrés tekintetében egyáltalán nem számít, milyen színű és sötétségű lencse van a napszemüvegben, vagyis tévhit, hogy a sötétebb jobban véd. A túlzottan sötét lencse mögött ugyanis jobban kitágul a pupillád, így több fény és egyben több ultraibolya sugár jut a szemedbe.

A zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, mert jól ellensúlyozza a vakító fehérséget.

Szembetegségeket okozhat

Több szemészeti probléma kialakulásáért is felelőssé tehető az UV-sugárzás. Káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg. A védekezést már gyermekkorban el kell kezdeni! 

Ahol az UV-sugárzás visszaverődik (víz mellett vagy havon) még nagyobb a veszély. 

Nagyon sok, általában idősebb embert érint a szürkehályog (katarakta), ez a betegség a komolyabb látásromlások mintegy feléért felelős. Számos vizsgálat igazolta már a napfény és a szürkehályog kialakulásának kapcsolatát. 

A sárgatest-sorvadás, az éleslátás helyének időskori károsodása, az 50 éves kor felett kialakuló, jelenleg gyógyíthatatlan vakság főbb okozója. Vizsgálatok igazolták, hogy az UV-sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatestsorvadásban.

Az ultraviola sugárzás fokozottan veszélyezteti a világos - kék, zöld és szürke - szeműeket.

   Harangi Zsuzsa: Sunny Glasses című képe a "Best of nyár!" című fotopályázatunkra érkezett.A szemüvegesek sincsenek feltétlenül biztonságban

A legtöbb szemüveglencse kizárólag első oldali UV védelemmel készül, így a sugarakat különböző mértékben ugyan, de képesek kiszűrni. Ugyanakkor az UV sugarak nem csak elölről érkeznek, hanem hátulról is. Ez különösen veszélyes, hiszen a hátulról érkező UV sugarak a lencse hátsó felületéről visszaverődnek a szemüvegviselő szemébe.
Ma már létezik olyan tükröződéscsökkentő réteg, amely a szemüveglencsék hátsó felületén is hatásos védelmet nyújt, így gyakorlatilag gátolja az UV sugarak visszaverődését a szembe. Ezért érdemes szemüvegkészítés előtt megkérdezni, hogy a szemüveglencse rendelkezik-e teljes körű (első és hátsó oldali) UV védelemmel. Érdemes megtudni, hogy a kiválasztott lencsének milyen az úgynevezett E-SPF (Eye - Sun Protection Factor) faktora. (A Dr. Karl Citek, oregoni egyetemi professzor kutatásai alapján kialakított mérőszámot a napvédő krémek SPF faktorának analógiájára alkalmazzák. Az E-SPF faktor a lencse által nyújtott teljes (első és hátsó oldali) UV védelmet fejezi ki. Színezetlen szemüveglencsék esetén ennek értéke 2 és 25 között mozog, míg napszemüvegek és színezett lencsék esetében a maximum E-SPF= 50 . Minél nagyobb a szemüveg E-SPF faktora, annál jobban védi szemünket az UV sugárzástól.)

Ne feledd, a baj nem a napfénnyel magával van, anélkül nincs élet. Csak a túl sok UV sugárzás a rossz. Délben ne menj ki a napra, ha nem muszáj és viselj napszemüveget.
A napszemüveg ráadásul divat is, biztosan megtalálod a stílusodnak megfelelőt!