Mindennapos testnevelés
2012. máj. 15., Dr. Klujber Valéria

Idén szeptembertől az iskolai oktatás első, ötödik és kilencedik évfolyamában mindennap lesz testnevelésóra.
Ez van az elfogadott törvényben.
Ezt követően fokozatosan minden évfolyamon bevezetik.
Hogy ez miért lesz jó nektek? Olvassátok tovább.

Csak néhány fontos példa a sport előnyeiről.

Elhízás megelőzése.
Sajnos egyre több fiatal túlsúlyos, elhízott. Ehhez nem kellenek nagy vizsgálatok, felmérések (bár vannak) elég kimenni az utcára. Ennyi „úszógumit” ebben a korcsoportban régen nem lehetett látni. Na de nem is ültünk ennyit a képernyők előtt! Suli után mindenki ment „le”, vagy „ki” az utcára, térre, udvarra és mozgott. Mindegy, hogy mit, de nem ült. Focizott, rohant, de legalábbis sétált.

Tartási rendellenességek megelőzése.
Ebben az életkorban a gyors növekedéssel sokszor alig tud lépést tartani az izomzat. Nagyon sok a gerincferdeség, a lúdtalp. A későbbi gerinc-betegségek, izületi problémák megelőzése szempontjából nagyon fontos, hogy az izmok képesek legyenek megtartani a csontozatotokat. Ezt csak mozgással lehet elérni!Na persze az is lényeges, hogy a táskát ne csak egyik vállon cipeljétek és hogy milyen cipőt (ajjaj….de milyet) viseltek.

Edzettség.
Aki egy iskolakör lefutása után alig kap levegőt, az jó lesz, ha elgondolkozik azon, hogy mit tehetne egészsége megőrzéséért. Változtatnod kell! Minimális edzettség nélkül a mindennapi terheléseknek sem tudsz megfelelni felnőttként. Jön majd a túlsúly, meg a „terhesség” és a szervezeted, a keringési rendszered és a mozgásszerveid nem fogják bírni a feladatot. 100 évre vagyunk kitalálva, de ehhez gondoznod kell a testedet! Ráadásul a testi érzések, vagy panaszok-tünetek a lelki egészségre is hatnak (ez persze visszafelé is igaz).Igazából a sport az egész személyiséget formálja és még az önismeretet is segíti. Erre pedig szintén szükséged lehet.

Sportokban való jártasság, diáksport, élsport.
A naponta végzett testneveléssel nagyobb eséllyel megtalálhatod azt a sportot, amiben jól érzed magad, amit esetleg majd az iskola befejezése után is művelni tudsz. Reményeink szerint jobban kialakul az igény a rendszeres mozgásra. Több diáksportoló, esetleg több élsportoló tűnhet ki tehetségével.

Élmény, örömforrás.
A mozgás nem feltétlen magunk kínzása egy edzőteremben, vagy egy tornaszeren. A mozgás alapvetően élmény. Szerencsés esetben akkor is amikor végzed, de amikor 20 perc aktív mozgás UTÁN megállsz, biztosan pozitívabbnak látod a világot, mint előtte. Ennek biológiáját is ismerjük – próbáld ki!A sporttal kapcsolatos közösségi élmények erősíthetik az iskola és az osztályok közösségeit is.

Nálatok milyen a tesi óra?