Kórházba kerülök!
2012. máj. 17., Dr. Klujber Valéria

Az emberek többféle okból kerülnek kórházba.
Lehet, hogy egy baleset, vagy más hirtelen bekövetkező esemény miatt van rá szükséged, de lehet, hogy egy tervezett kivizsgálás, vagy műtét miatt. Ha van valamilyen tartós betegséged, akkor lehet, hogy rendszeresen felmérik az állapotodat és ezért kell befeküdnöd.
Mire számíts?

Az adminisztratív „betegfelvételi” teendők után leggyakrabban egy orvosi vizsgálat következik, ami után megmutatják a helyedet. A legtöbb kórházi szobában több beteg részére van hely, vagyis ágy és kis asztalka a személyes dolgok részére és szék a látogatóknak. A legtöbbször a szobához külön mosdóhelység kapcsolódik és van TV. Azért nagy konfortra ne számíts!

Általában a „gyerekek” vagyis a 18 év alattiak gyermekosztályra kerülnek, de vannak olyan beavatkozások, amelyeknél erre nincs lehetőség (például mandulaműtét, vakbélműtét, intenzív osztályon kezelendő betegségek). Sok szempontból jobb is, ha az ember nincs egyedül a szobában, főleg, ha olyanokkal vagy együtt, akik veled egykorúak és hasonló a betegségük.

Lehet kihez szólni, tudtok segíteni egymásnak apróbb dolgokban. Időnként még tartósabb barátságok is ki tudnak alakulnak egy együtt-töltött hosszabb kórházi tartózkodás alatt…

Az orvosok és a nővérek

Ismerd meg az osztályon dolgozó orvosokat, nővéreket és ne félj feltenni nekik a kérdéseidet. Ők nem mindig érezhetnek rá pontosan, hogy te mit tudsz, mitől félsz, mire vagy kíváncsi.A nővérek két vagy esetleg három műszakban váltják egymást, tehát napközben másik csapattal találkozol, mint éjszaka (legtöbbször reggel 6-tól este 6-ig vannak). Az orvosok a legtöbb osztályon nappali munkaidőben napi nyolc órát vannak bent, de ezt nem mindig töltik az osztályon, tehát csak bizonyos időben érheted el őket. Legtöbb osztályon naponta van vizit, ami azt jelenti, hogy a jelenlévő egészségügyi személyzet (orvosok, nővérek és más szakemberek, pl. gyógytornász, dietetikus stb.) körbejárnak a betegek ágyánál és átbeszélik a fejleményeket, legtöbbször megkérdezik a beteget is, hogy érzi magát.Vizsgálatok

A vizsgálatok előtt minden alkalommal kérd meg, hogy magyarázzák el mire szolgál, mi fog történni, mire készülj fel. Ehhez kiskorúként is jogod van!

Ha fájna valami, akkor kérj fájdalomcsillapítást!

Nézz utána, mit szabad és mit nem szabad a kórházban, mivel foglalhatod el magad!


Sok kórházban vannak programok, látogatások. Az is lehet, hogy van egy külön szoba vagy tér kifejezetten a fiataloknak.
Maradj kapcsolatban a családoddal, a barátaiddal. Tudasd velük hogy vagy és te is legyél képben, hogy mi történik velük. Csak azért, mert kórházban vagy, nem kell kimaradnod a számodra fontos emberek életéből! Mond el nekik, hogy mikor jöhetnek meglátogatni és melyik a legjobb időpont, amikor felhívhatnak.
Nézd meg, hogy milyen étkezési lehetőségek vannak. A kórházi étel sokszor nem a legjobb. Általában van kórházi büfé, nézd meg, hogy mit lehet ott kapni. Kérd meg a szüleidet, barátaidat hogy hozzanak a kedvenc ételeidből, ha ezt az orvosi problémád lehetővé teszi.
Ne maradj le az iskolában! Nézz utána a házinak, kérd meg, hogy juttassák el neked az anyagot. Több kórházban vannak (főként, ahol tartósan betegeket gyógyítanak) pedagógusok is, akikkel átveheted a nehezebb anyagrészeket.
Ne felejtsd el a dolgaidat biztonságos helyen tárolni. Értékes tárgyakat ne hagyj őrizetlenül.
Foglald le magadat. A kórházban mindig vannak olyan órák, amikor éppen nem történik veled semmi. Hozz szórakoztató tárgyakat, eszközöket otthonról, amelyek élvezetesebbé teszik a kórházban töltött időt. Lehet ez egy-két jó könyv, újságok, zene, hordozható videójátékok, filmek, rejtvények amivel hétköznapokon is élvezettel töltöd el a szabadidődet. A legtöbb kórház például szigorúan szabályozza a telefon és más elektronikus készülékek használatát. Nézz utána, hogy mikor és hol használhatod ezeket.
Vigyél magaddal személyes tárgyakat, melyektől otthonosabbnak, kényelmesebbnek tűnik majd a környezeted a kórházban. Lehet szó egy játékmaciról, a saját párnádról, vagy fényképekről.

Hosszabb kórházi tartózkodáskor

Ha heteket, hónapokat kell is bent töltened, nem jelenti azt, hogy el kell szakadnod a korábbi életedtől. Az, hogy sokszor szomorúnak és magányosnak érzed magad, teljesen érthető. Időnként frusztrált, sőt mérges is lehetsz.

A legnehezebb az egészben, hogy a barátokkal végzett szokásos tevékenységeket nélkülöznöd kell. Próbáld velük tartani a kapcsolatot telefonon, mailben, facebook-on.

Ne felejtsd: lehet, hogy nem gondolják, hogy te szívesen találkoznál velük a kórházban, ezért kérd meg őket, hogy látogassanak meg! Egyeztess időpontot a nővérekkel és akár többeket hívj meg egyszerre, rendeljetek egy pizzát…