Fogszabályozás
2022. jan. 31., külső forrás

Mit kell tudnod, ha fogszabályozásra van szükséged?

Mire kell figyelned, ha fogszabályzót hordasz?

Nem mindenki születik szabályos, egyenes fogsorral, a tökéletes mosoly pedig egyenesen ritkaságszámba megy. Szerencsére erre is van megoldás: fogszabályzással még a legkuszább fogak is a helyükre kerülnek. A fogszabályzó viselése ma már inkább menő, mint ciki. Azzal, hogy felvállalod a viselését, azt üzened a külvilágnak, hogy számodra fontos az egészség és a szépség. Ráadásul ma már óriási a választék a fogszabályzók megjelenésében is, így akár az egyéniségedet is kifejezheted vele.

Nagyon fontos azonban, hogy megfelelően kezeld a fogszabályzót, mert csak így lesznek majd felnőtt korodra tényleg tökéletes fogaid. Összegyűjtöttük, mire kell figyelned!

 

Nagyon nem mindegy, hogyan ápolod a fogaidat!

A fogszabályzó viselése közben a legfontosabb, hogy jól végezd a fogaid megtisztítását. Most nem fér bele, hogy ímmel-ámmal megsimogatod őket a fogkefével, és le van tudva a feladat. A fogszabályzó mellett sajnos könnyebben lerakódik a lepedék, amely, ha nem távolítod el alaposan, fogszuvasodást vagy ínygyulladást tud okozni.

A helyzetet tovább ronthatják a serdülőkori hormonok is, amelyek hatására a szájban könnyebben szaporodnak el a rossz baktériumok és alakul ki az ínygyulladás.  A gyulladás hatására a fogszabályzóra kúszó íny nagyon megnehezíti a kezelést, sőt még az is előfordulhat, hogy le kell venni a fogszabályzót. Pár egyszerű lépés betartásával mindezt elkerülheted: a napi kétszeri alapos fogápolás a kulcs. Na, de mit jelent ez a gyakorlatban?

Először is használj minőségi fogkefét! Ez egy puha sörtéjű, de sűrű fogkefét jelent, amit rendszeres időközönként, maximum 3 havonta cserélni szükséges. A fogmosást végezd szisztematikusan, odafigyeléssel, például először a felső, majd az alsó fogíven haladva. Tisztítsd meg először a rágófelületet, majd körkörös és söprögető mozdulatokkal a fogak külső és belső felületét is. Fordíts különös figyelmet a fogak és az íny találkozására, mert itt tapad meg legkönnyebben a lepedék. Ha elektromos fogkefét használsz, ugyanígy végezd el a fogmosást, azzal a különbséggel, hogy elhagyhatod a söprögető és körkörös mozdulatokat.

Ha ezzel megvagy, akkor még mindig van hátra egy feladat: jöhet a nehezen elérhető részek és a fogközök megtisztítása. Ehhez különböző méretű fogköztisztító kefékre és fogselyemre lesz szükséged, aminek használatát bátran kérdezd meg a fogászaton, ahol örömmel fognak segíteni.

Ne hanyagold el a rendszeres fogkőleszedést sem

Az már fél siker, ha a fenti lépéseket minden nap kétszer elvégzed, de van még egy dolog amiről nem szabad megfeledkezni: a rendszeres ultrahangos fogínytisztítás és fogkő eltávolítás. Ezzel a kezeléssel ugyanis még az olyan helyekről is el lehet távolítani a fogkövet és a lepedéket, ahol te magad nem tudnád elérni. Az ultrahangos fogkőleszedés nem fájdalmas, de óriási szerepe van a fogak egészségének megőrzésében. 3-6 havonta szükséges megismételni.

Mivel segíthetsz még?

Manapság egyre divatosabb a fehér színű porcelán bracket, ami sokkal kevésbé látható. Ugyanakkor jó, ha tudod, hogy ennek a fajta fogszabályzónak vannak hátrányai is. Nagyobbak a tappancsai, mint a hagyományos fém eszközöknek és így megnehezíti a helyes fogtisztítást. Mielőtt ezt a fajtát választanád, tájékozódj a fogorvosodnál!

Végül pedig egy utolsó jó tanács: inkább kerüld az olyan ételeket, amelyek nagyon könnyen beleragadnak a fogszabályzó részei közti kis résekbe.

Ha a fenti tanácsokat megfogadod és rendszeresen követed orvosod tanácsait, akkor felnőtt korodra gyönyörű és egészséges fogakkal büszkélkedhetsz majd. Jó egészséget és sok mosolygást kívánunk!

A cikk Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense és Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetőjének szakmai támogatásával készült.