Felmérés a gyermekek higiénés szokásairól
2016. márc. 23., http://www.domestos.hu/iskolai-program/kutatas/

Tisztább, illatosabb, újabb és szebb iskolai mosdókra vágynak.

Reprezentatív kutatást végzett az iskolás gyerekek tisztálkodási és higiéniai szokásairól a Domestos gyártója, az Unilever megbízásából a Kutatópont. A kérdezőbiztosok a magyarországi általános iskolák 1 - 8. osztályába járó tanulóinak ismeretét és véleményét vizsgálták a személyes és közvetlen környezetüket érintő higiéniás kérdésekről.

Kerülik az iskolai mosdókat

Négy felső tagozatosból egy kerüli az iskolai mosdókat, míg az alsós diákok 83 százaléka felkeresi a WC-t a tanítási idő alatt. Akik tartózkodnak a mosdók látogatásától, elsősorban a nem kellő tisztaságra (54, illetve 60 százalék) és a kellemetlen szagokra (51, illetve 58 százalék) panaszkodtak, ugyanakkor 63 illetve 57 százalékuk változtatna a hozzáállásán, ha jobb illat lenne a mosdókban, 64 illetve 68 százalékukat a nagyobb tisztaság győzné meg, míg 44 illetve 39 százalékuk díjazna egy felújítást, 33, illetve 36 százalékukra a mosdók szépsége hatna hívogatóan.

WC-re márpedig járni kell

A gyerekek aggodalmait a WC-k higiéniájával kapcsolatban a szakember is megerősíti. Dr. Varga Károly csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos szerint, ha a gyermekek nem fertőtlenített WC-vel érintkeznek, kialakulhat náluk külső nemi szervi gyulladás, bakteriális, gombás fertőzés, cérnagiliszta fertőzés, sőt féregpete okozta fertőzés. „A külső nemi szervi gyulladás következményeként a kórokozók feljuthatnak a hólyagba, ahol hólyaghurutot, később akár húgyúti fertőzést és vesegyulladást is okozhatnak" – figyelmeztet.

Ugyanakkor a vizelet visszatartása, vagy az alacsony folyadékbevitel a tanítás alatt sem jelenthet megoldást az iskolások számára. „A rendszeres folyadékfogyasztás és a vizeletürítés hiánya a hólyag rendes fejlődését gátolhatja. Olyan diszfunkció léphet fel, amely később vizelettartási problémákhoz vezethet" – hívja fel a figyelmet a kockázatokra Dr. Varga Károly.

„A széklet visszatartása székrekedést, gyulladásokat okozhat, sőt növeli a daganatok kialakulásának veszélyét. Az ingerek elfojtása hosszú távon is veszélyes, mert ha valaki gyerekkorban ehhez szokik hozzá, akkor később ez válik megszokottá és természetessé, ennek következményei pedig súlyosak lehetnek" – mondja a szakember.
A teljes kutatási eredményt itt olvashatjátok el:

http://www.domestos.hu/iskolai-program/kutatas/

A ti iskolátokban milyen a mosdó?