Allergia
2023. aug. 22., Dr. Klujber Valéria

Újra tombol a pollen-szezon.
Nincs menekvés – aki légúti allergiában szenved, vagyis szénanáthás, az tüsszögni kezd.
A népesség legalább 20%-a allergiás.
Ha nem vagy az és nem is akarsz az lenni, akkor olvasd tovább.

Akinek a családjában több allergiás is van (ebből a szempontból mindegy, hogy ekcéma, szénanátha, vagy asztma) az jó eséllyel számíthat rá, hogy előbb-utóbb nála is jelentkeznek a tünetek.

Az allergiás menetelés kifejezéssel szokták leírni azt a tapasztalatot, hogy az ekcéma-ételallergia-szénanátha - asztma egymást gyakran követő, ugyanolyan allergiás alapon kialakuló betegségek, annak más-más szervrendszert érintő megnyilvánulásai. Az ekcéma tipikusan csecsemőknél jelentkezik először, ezt gyakran követi valamilyen ételallergia, vagy asztma kisiskolás korban. Szénanátha ritkán van serdülőkor előtt, de ez egyben a későbbi asztma hajlamot is jelezheti. Ez már a felnőttkorra jellemző.

Az immunrendszer érése serdülőkorban még tart.
Nagyon nem mindegy, hogy mennyi felesleges ingerrel terheled az immunrendszered. Szinte mindenkinél ki lehet váltani allergiát, de a gyakorlatban azok lesznek „allergiások”, akiknél ehhez elegendő a mai modern mindennapi élet. Ezért ne provokáld magad a szervezeted a szükségesnél több szagosító vegyszerrel, vagy akár természetes illatforrással se, ha az alatt extra mennyiséget értünk. Így egyáltalán nem immunrendszer-barát a füstölő, a szobaillatosító, a hosszan kipárolgó öblítőszer, vagy a nagyon parfűmös-szagos bármi.

A szobádban lehetőleg ne tarts állatokat, vagy ha igen, akkor különösen figyelj a tisztántartásukra. Az állatokon élősködő atkák, rovarok, vagy maga a szőr és toll allergia forrásai lehetnek.

A szobádban a szekrény mögött penészedő szendvicsmaradékok ideális helyei a penészgombáknak (és persze büdösek is). A takarítás rendszeres elmaradása kedvez a mindenképpen jelenlévő atkák és por felszaporodásának, ez megint csak provokálhatja az allergiát. Az ágyneműt rendszeresen (hetente) cseréld le és a nagyobb textileket (ha vannak ilyenek: függöny, szőnyeg) időnként érdemes komolyabban kitisztíttatni, kimosni.

Kerüld a dohányfüstöt! A légúti allergiáknak kifejezetten kedvez a passzív dohányzás, meg persze a városi, szennyezett levegő is. Ha tehetitek, akkor érdemes tiszta levegőjű helyen tartózkodni, főként sportoláshoz. Nyaraláskor is jó hatású, a már allergiásoknak is a tengerparti vagy hegyvidéki levegő.

Fölöslegesen ne szedj antibiotikumot, csak ha az orvosod szerint szükséges. Az antibiotikumok az immunrendszer működését is befolyásolják és hatnak az egyik legnagyobb immunszervünkre, a bélrendszerre is azzal, hogy a bélflóránk összetételét megváltoztatják.

Ne egyél olyan ételeket (legalábbis itthon), amik nagyon egzotikusak, nem tudod miből készültek, nem tudod honnan származnak. Ez igaz a különféle táplálékkiegészítőkre, vitaminokra is.

Akárhogy is nézzük, az allergia kifejezetten a civilizált társadalmak sajátja, tehát gyakoriságának titka az életmódunkban rejlik. A génjeink nem tudnak ilyen gyorsan változni. Európában és Észak-Amerikában nagyon gyakori, Ázsia szépen zárkózik fel hozzánk. Európán belül minél északabbra és minél nyugatabbra megyünk, annál több allergiás van.