Valóban szerelmes vagy?
2024. máj. 16., Dr. Klujber Valéria

Sokszor nem könnyű eldönteni egy kapcsolat elején, hogy a fellángolás a valódi szerelem indulását rejti, vagy csak egy tünékeny érzés.

Nincs szerelem első látásra, az még csak fellángolás. A szerelem lassan alakul ki, egyre elsöprőbb erejű érzés. Az lehet, hogy már első pillanatban érzel valami erős vonzódást, de ebből nem minden esetben lesz valódi szerelem.
Ha szerelmes vagy, akkor folyamatosan csak a szeretett személlyel akarsz lenni, és ha vele vagy, akkor érzed úgy, hogy rendben vannak a dolgok.

Ha fellángolsz, akkor szétszórtabb, felelőtlenebb leszel, kevésbé tudsz koncentrálni, egész nap csak ábrándozol. Ha valóban szerelmes vagy, sokkal intenzívebben dolgozik az idegrendszered, a legjobbat tudod kihozni magadból, erőt adnak az érzelmeid és a partnered viszont-érzelmei. Előjöhetnek a legjobb tulajdonságaid.

Fontos, hogy mit gondolnak a választott párodról a barátaid, a szüleid. Ha szerelmesek vagytok, akkor igyekezni fogtok a másik kapcsolataival, családjával is jó viszonyt kialakítani. Nem megoldás, ha mindenki mást elhanyagoltok, csak egymással foglalkoztok. Ez egy valódi szerelmi kapcsolatban kevés.

A távolság jó mércéje lehet a kapcsolatnak. Ha a távollét alatt hamar elmúlik az érzelem, akkor az csak egy fellángolás volt. Az igazi szerelemnél viszont pont fordítva van: ha hiányzik a párod, attól csak még erősebb lesz a kapocs közöttetek, nem okoz akadályt a távolság vagy az időhiány.
A sok együtt töltött idő következtében személyiségetek szinte eggyé válik, ezért amikor nincs veled szíved választottja, úgy érzed magad, mintha nem lennél egész. Amikor újra találkoztok, minden baj szertefoszlik és csak ti léteztek, élvezitek egymás társaságát.

Szerelmesek is szoktak vitázni, hisz akármennyire is szerelmes az ember, nem biztos, hogy mindenben egyetért kedvesével, de képesek kompromisszumra jutni, megbeszélni a dolgokat. Ha e téren önző vagy, nem érdekelnek a másik szempontjai, akkor nem vagy igazán szerelmes.

Ha továbbra is egyes számban beszélsz, akkor fellángoltál. Nem akarsz azonosulni a pároddal, csak azért vagy vele, mert jó vele lenni. De ha egységként gondolsz magatokra, akkor szerelmes vagy.

Az igazi szerelem önzetlen, elkötelezett szeretet. Adni akarsz, a másikat boldoggá tenni, őt boldognak látni. És ettől persze te magad is boldog vagy.
A testi vonzalom nyilvánvalóan nagyon fontos része, mintegy betetőzése a szerelemnek. Ezen a téren is jól kell működnötök együtt.