Terhességi jelek
2024. jún. 4., tuti.elte.hu

Úgy érzed terhes lehetsz? Nem jött meg a menstruációd és védekezés nélkül szeretkeztetek?

Mutatjuk a jeleket.

A terhességet három csoportba sorolható jelek (tünetek) kísérik.

Gyanújelek: részben szubjektív tünetek, például émelygés, esetleg hányás, fokozott nyálelválasztás, megváltozott szag- és ízpreferenciák („kívánósság”, undor).

Valószínű(sítő) jelek: objektív változások, amelyek elsősorban a nemi szerveket érintik. Ezek közé tartozik a menstruáció elmaradása, a méh alak- és méretváltozása (ami a húgyhólyagra gyakorolt nyomás miatt gyakori vizelési ingert okozhat), a méhszáj felfelé húzódása, a szeméremajkak és a hüvely vérbősége, kékes elszíneződése, a hüvelyváladék megváltozása (esetenként tejszerű váladék ürülése). A mellek megnőnek, érzékennyé válhatnak. Előfordul, hogy az emlőkből már ebben az időszakban savószerű váladék, ún. előtej préselhető.

Egyértelmű jelek: ilyenek a magzati szívhang, az ultrahang vizsgálattal azonosított embrió/magzat, a magzatmozgások észlelése (az anya első terhességében általában a 18. hét körül, későbbi terhesség esetén 1-2 héttel korábban érzi), valamint a magzat (vagy magzati testrészek) kitapintása a hasfalon át.

Ez mind igaz:

A pubertás vége előtt is lehet egy tini terhes – ha már van peteérése és a méh nyálkahártyája is érett egy terhességhez, valamint közösült is.

Egy tinédzser lehet terhes, annak ellenére, hogy még nem rendszeres a menstruációja (magyarázata az előző állításéval azonos).

Egy tini lány is teherbe eshet, ha éppen menstruál – rendszertelen menstruációs ciklus esetén a peteérés eshet esetleg a vérzés napjaira is.

Már az első szexuális együttlét után is teherbe eshet egy lány.

Teherbe eshet egy lány akkor is, ha a fiú a péniszét még az orgazmus előtt kihúzta a hüvelyéből – hiszen a magömlés előtt termelődő előváladék is tartalmazhat spermiumokat.

A terhesség kialakulásának valószínűségét az nem befolyásolja, ha a szex után egyből lezuhanyozik egy lány – egy zuhanyzás, de még egy hüvelyöblítés sem tudja a hüvelyből a spermiumokat teljes mértékben kimosni.

Ha egy lány alkohol vagy más tudatmódosító szer hatása alatt szexszel, attól még teherbe eshet.

 

A szöveg és a kép forrása: https://tuti.elte.hu/a-terhesseg/

Ezen kívül is sok hasznos információt találsz az oldalon, kattints rá!