Szexuális magabiztosság
2013. márc. 11., Erős Erika

A Durex Face of Global Sex nemzetközi kutatás igazolta, hogy a 12-17 éves kor közötti fiatalok szexuális nevelése meghatározó a későbbi szexuális magabiztosság tekintetében.A fogalom azt takarja, hogy az illető felnőtt mennyire érzi magát sikeresnek és boldognak a szexualitás terén. Ennek részeként pedig, hogy mennyire biztos képességei és ismeretei vannak a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség megelőzésében. Hagyományosan, ez a szexuális felvilágosítás a szülők feladata volna, de ma már világszerte felismerték az iskolai oktatás szükségességét is.

A 2005-ben alapított Durex Network által elindított tudományos kutatások célja, hogy évről-évre feltérképezzék a szexuális élet valamennyi aspektusát és a szexuális jóllétet meghatározó szempontokat. A legutóbbi tanulmány „Út a szexuális magabiztossághoz” címmel azokat a tényezőket vizsgálta, amelyek világszerte leginkább felelősek a szexuális magabiztosság kialakulásában.

A kutatás szerint a szülők és a pedagógusok a legmeghatározóbbak a fiatalok szexuális nevelésében. Ezenkívül, a 12 és 17 és kor közötti átfogó és teljes körű szexuális oktatásnak is rendkívül fontos szerepe van. A felmérés rámutatott, hogy a szexuálisan magabiztos emberek felkészültebbek és képesek megóvni magukat a szexuális úton terjedő betegségekkel és a nem kívánt terhességgel szemben.

A szexuálisan magabiztos ember az, aki tisztában van vele, hogy milyen identitású (férfi vagy nő), jó a szexuális válaszkészsége és tudja kezelni az érzelmileg megalapozott párkapcsolatot. Ha ez a három tényező adott, akkor jól érzi magát a bőrében. Úgy is mondható, hogy igazi nőnek vagy férfinak érzi magát és teljes szexuális életet tud élni, ami meghatározó az egészség megvalósulása szempontjából.

Az egyes országos megoszlása szerint a szexuális életükkel leginkább a brazilok elégedettek (80 százalék), míg a japánok a legkevésbé (55 százalék). A legtöbb ázsiai ország jóval alatta marad a nyugati országoknak a szexuális úton terjedő betegségekkel szembeni védekezés terén. Thaiföld és Hongkong érte el a legalacsonyabb eredményt ezen a téren (65 százalék), a legmagasabb eredményt pedig, a dél-afrikaiak (87 százalék) őket követi Spanyolország, Mexikó, Svájc, Brazília és Kanada 85 százalékos eredménnyel. A kapott eredmények hasonló megoszlást mutattak a nem kívánt terhességgel kapcsolatos felkészültség, magabiztosság kérdésében. A legtöbb esetben, az ázsiai országok magabiztossági szintje 70 százalék körül mozgott, míg a nyugati országok 75 százalék és 85 százalék között teljesítettek.

Kimagasló eredmények kaptak Mexikó esetén az első szexuális oktatást illetően, ahol az 12 éves kortól kezdődik, míg a kínaiak esetén 15 éves kor után jellemző. Bár semmilyen regionális trendet sem tudtak kimutatni, figyelemreméltó, hogy Japánban a szexuális felvilágosítást átlag 12 éves korban kezdik, amely más ázsiai országokkal összehasonlítva alacsonyabb életkort jelent. Japánban az intézményes szexuális felvilágosítás nem terjedt el, de a nem kívánt terhességek száma alacsony az erős vallási hatásnak köszönhetően, amely a házasság előtti szexuális kapcsolatot tiltja.

A kutatás fő konklúziója szerint a szexuális magabiztosság akkor válik a legerősebbé, ha a szexuális felvilágosítás minél fiatalabb korban és sokféle forrás, eszköz együttes alkalmazásával valósul meg. Magyarországon a Nemzeti Alaptanterv része a szexuális felvilágosítás, de sajnos a gyakorlati megvalósulás korántsem problémamentes. Nem egységes az átadott ismeretanyag, amely inkább az anatómiai ismeretekre és nem az érzelemre helyezi a hangsúlyt. A tinédzsereknek fontos lenne a szexualitás érzelmi hátterét és dinamikáját is megismerniük.

Erre tesz a kísérletet egy új kezdeményezés. A Durex a mintegy négyezer főt számláló Magyar Védőnők Egyesületével együttműködve vesz részt az általánosiskolás-korú gyermekek felvilágosításában. A védőnők a legfrissebb kutatási adatokból merítve frissítettek fel ismereteiket, amelyet idén ősztől már megosztanak a diákokkal. Az új típusú felvilágosítás célja, hogy ne csak a biológiai ismereteket sajátítsák el, hanem tájékozódjanak a mentális, érzelmi jellemzőkről is. A program hangsúlyozza a felvilágosítást tartó szakember kompetenciájának, hitelességének fontosságát.

Kamaszambulanciánkon minden páros hét csütörtökjén pszichiátriai, szexológiai konzultáción is részt vehettek előzetes bejelentkezést követően.
Telefon: 36 1 3632229
rendeles@ogyei.hu
http://www.tinivagyok.hu/szakrendelesek