A homár drámája
2012. szept. 7., Erős Erika

„A homár, amikor páncélt vált, előbb elhullatja az eredetit. Amíg kialakul az új, védtelenné és sebezhetővé válik. Sok veszély les rá. Ilyen a kamaszkor is. Az új páncél temérdek könnybe, verejtékbe kerül. A kamaszkor: a homár drámája…”


Dolto idézete tökéletesen összegzi a kamaszkor jellemzőit. A kamaszkor az élet nagy kihívásait jelentő életszakasz, a pszichológia ún. normatív krízisnek tekinti. Olyan hatalmas lelki és testi változásokkal teli időszak, amellyel mindenkinek meg kell küzdenie, át kell lépni a gyermekkorból a felnőttkorba. Ez számos új szerep elsajátítását jelenti, amely időnként szorongással, fájdalommal, sírással is járhat (nemcsak a kamasz, de szülei, tanárai számára is). Két kiemelt célt kell, kellene elérni a kamaszkor végére, amely 21 éves kor környékére tehető: önálló felnőtt személyiség és pszichoszexuális érettség.

Birkózás a változással
A pszichoszexuális érés, a férfi és női szerepek elsajátítása ezen időszak legszembetűnőbb folyamata. Az ezt megelőzően nagyon hasonló alkatú kisgyermekekből 1-2 éven belül lágy domborulatokkal bíró nők és izmos férfiak lesznek. A folyamat 11-12 éves korban már megindul: hirtelen megnyúlnak a végtagok, majd az egész test, a fiúk hangja mutálni kezd, testszőrzet jelenik meg. Ha ennyi lenne az újdonság, már bőven elegendő lenne a lelki megpróbáltatásokra. Nem mindig könnyű elengedni a babás testképet, nehéz eldönteni, milyen lenne az új kép, mellyel a kamasz elégedett volna. Volt több férfi páciensem, aki évekig szorongással küzdött, mert előbb vagy később kezdett szőrösödni, mint a társai, vagy mert a szülők viccelődtek vele a szőrösödő lábszára miatt. A faggyúmirigyek túlzott aktiválódása, a pattanások pedig mindkét nem életét megkeseríthetik, komoly gátlásosság elindítói lehetnek. A lányoknál a mell formálódása, mint a nőiesség szimbóluma sok buktatót jelenthet: túl kicsi, túl nagy, nem egyforma stb. A menstruáció átlagosan 12,5 éves korban jelentkezik, ha 16 éves korig nem menstruál a lány, akkor mindenképpen fel kell keresni egy nőgyógyászt. A ciklusok kezdetben nem szabályosak, 1-2 évig várni kell, amíg a 28-29 napos rendszeres ciklus állandósul. Éppen ezért ebben az időszakban semmiképp nem lehet a fogamzásgátlást naptár módszerrel biztosítani (ez amúgy sem hatékony!), és a hormonális fogamzásgátlás is megfontolandó. Ha a lány túlzott karcsúságimádó, amelynek elég komoly ebben a korban és napjainkban a veszélye, akkor a menzesz kimaradása, rendszertelensége gyakori, ugyanis a normális női ciklushoz a testzsírnak a testtömeg 25 százalékát kell kitennie. A különböző étkezési zavarok veszélye kamaszlányoknál egyébként is magas, erre időben gondolni kell, hogy a betegség rögzülését és a szövődményeit kivédhessük.

Hormonális robbanás
A másik nem iránti érdeklődés törvényszerűen beköszönt a hormonális robbanással: „a virágnak megtiltani nem lehet…” Az viszont nem mindegy, hogyan, milyen mértékben nyilvánul meg. A mód és a mérték már sok tényező hatása alatt áll, tehetünk, és tennünk is kell azért, hogy a túl korai, meggondolatlan szexuális élet ne okozzon egy egész életet megnyomorító bajt. A pszichoszexuális fejlődés a születéssel kezdődik, és a kamaszkorral koronázódik meg. A kamaszkor végére alakul ki a nemi hovatartozás, a valós párkapcsolatra való vágy és képesség, az adekvát szexuális válaszkészség. Kamaszkorig a szexuális fejlődés e három síkja egymástól függetlenül fejlődik, ebben az időszakban kezdenek összefonódni. Amennyiben a fejlődés rendben zajlik, a kamaszkor végére szexuális identitásban és magatartásban biztos érzelmi kötődésre és monogám kapcsolatra vágyó fiatal vág neki a felnőttkornak.