Van egészségtelen kapcsolat is?
2024. máj. 10., Várnai Dóra

Olvasd el cikkünket és megtudod.

Mi jellemző egy egészségtelen párkapcsolatra?

Egy kapcsolat akkor nem egészséges, ha gonosz, tiszteletlen, kényszerítő vagy bántalmazó viselkedések jellemzik. Néhány ember olyan családban él, ahol a felnőttek sokat veszekednek vagy bántják egymást – érzelmileg, szavakkal vagy tettlegesen is. Akik ilyen körülmények között nőnek fel, azok ezt a viselkedést teljesen átlagosnak tartják. Ettől ez még nem OK!

Az is előfordulhat, hogy valaki nem a családja miatt erőszakos, csak valamiért nehezen küzd meg az indulataival vagy más ok miatt nem tudja, hogyan legyen kedves és elfogadó egy párkapcsolatban. Az is lehet, hogy azt hiszi, akkor lesz népszerű partner, ha fölényesen viselkedik. Mindemellett ezek nem elfogadható okok arra, hogy rosszul bánjon a párjával.

Az olyan tulajdonságok, mint a kedvesség és a tisztelet alapvetők egy kapcsolatban. Ha valaki ezekre nem képes, akkor találnia kell egy olyan képzett szakembert, aki segít neki fejlődni a párkapcsolatok terén.

Intő jelek….

Ha a barátod vagy barátnőd szóban piszkálódik, csúnyán beszél veled, szidalmaz, vagy akár testileg neked támad, esetleg szexre kényszerít, akkor ezek a bántalmazás jelei.

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket!
• Mérges lesz a barátom/ barátnőm, ha nem teszek meg neki mindent, amit kér?
• Kritizálja a kinézetemet, ruháimat, szokásaimat és mond olyat, hogy „Sosem fogsz mást találni, ha mi szakítunk?”
• Megakadályozza, hogy másokkal találkozzak vagy beszélgessek?
• Szeretné, hogy a kedvéért feladjak egy tevékenységet, amit szeretek?
• Kezet emel rám, ha mérges?
• Kényszerít valamire, amit nem szeretnék?

Persze, ha a partnered bármilyen más formában próbál kontrollálni, vagy gyakran szégyenérzetet kelt benned, elszigetel másoktól, akkor érdemes elmondani egy megbízható felnőttnek és véget vetni a kapcsolatnak.