Kis nagyheti kalauz
2023. ápr. 4., internet

Mi történt Jézussal?

A kép forrása: https://www.katolikusradio.hu/hirek/kis-nagyheti-kalauz-52121

 

A Nagyhét minden napján olyan fontos események történtek, amiknek ismerete hozzá tartozik a keresztény kultúrához.

Barkaággal virágvasárnapon

A nagyhét kezdete a húsvét előtti vasárnap, amit virágvasárnapnak hívunk. Jézus ekkor vonult be Jeruzsálembe, az emberek pálmaágakkal, ujjongva, örömmel fogadták. A mai keresztények nagy része virágvasárnap körmenetekkel szokott erre emlékezni.

 

Hétfő

A templom megtisztítása - Jézus kiűzi a kereskedőket, pénzváltókat. Ekkor történik a fügefa elátkozása.

 

Kedd

Jézus a napot a templomban tölti, vitázik és példázatokat mond.

 

Szerda

Jézus felkészíti a tanítványait az Olajfák hegyén.

Júdás eladja Jézust 30 ezüstért.

 

Nagycsütörtöki vacsora

„Ez az én testem, mely értetek adatik…” – a tanítványokkal töltött utolsó vacsorán Jézus szájából elhangzott mondat, mely a kenyeret örökre különlegessé tette az ember számára, talán mindenki előtt ismert. Árulása kapcsán Júdás alakja azóta beépült a mindennapjainkba: az „árulkodó Júdás” ítéletet már a gyerekek is használják.

 

Nagypénteken böjtöljünk!

Ezen a napon a hagyomány szerint délután három órakor feszítették keresztre Jézust. Nagypéntek ezért szigorú böjti nap, a keresztények számára tilos a szórakozás. Ezen a napon csak háromszor szabad étkezni, és egyszer lakhatunk jól – természetesen idősekre és gyerekekre ez a korlátozás nem vonatkozik. A hívők ilyenkor keresztutat járnak, átelmélkedik Jézus szenvedéseit, ami nem is áll olyan távol tőlünk, mint gondolnánk. Mert bizony mindannyian cipelünk kereszteket, gyakran elesünk, és nehéz felállnunk, és sokszor érezzük azt, hogy igazságtalanul bánnak velünk.

 

Nagyszombat a feltámadás ünnepe

A feltámadással a negyven napos böjt véget ér, elérkezett az ünnep ideje.

 

Húsvét vasárnap az ünneplés ideje!

Húsvét vasárnap délben a pápa hagyományosan Urbi et Orbi áldást mond, ez Rómának és az egész földkerekségnek szóló áldást jelent. A keresztény világ ünnepel: Jézus feltámadt és megváltott minket a bűneinktől.

 

Locsoljunk húsvét hétfőn!

Ne hagyjuk ki ezt a vidám szokást! Mindenki öltsön szép ruhát, és a fiúk locsolják meg a család lányait. Ezért pedig természetesen ajándék jár! „Piros tojás, fehér nyuszi, locsolásért jár egy puszi!” Hagyományos locsolós látogatás sem kell, hogy elmaradjon, a rokonok és a barátok biztosan örülnek a locsolásnak és a locsolóverseknek is! A kapott hímes tojásokat akár jövőre is eltehetjük és használhatjuk a lakás vagy a kert díszítésére.