Ismerd meg magad!
2012. okt. 11., Nagy Krisztina

Mindannyian tudjuk, hogy milyen fontos dolog az, hogy a saját adottságaiddal, értékeiddel, és úgy egyben magaddal tisztában légy.Ha úgy érzed, még nem sikerült eléggé kiismerni önmagad, akkor talán hasznodra válik ez a cikk.

Először is: ne törekedj rögtön arra, hogy teljes egészében rájöjj, hogy miért is vagy olyan amilyen, ugyanis a tinédzserkor pontosan a változásokról szól. Élvezd ki ezt az időszakot, ne csak nyűg legyen a nyakadon!

A külsőt illetően könnyű felmérni a helyzetedet, a legegyszerűbb, ha tükörbe nézel. Vagy meg vagy elégedve a látvánnyal, vagy nem. (Ebben a korban 99% hogy nem…), de most nem is a külsőségek a fontosak. Attól még, hogy kívülről jól nézel ki, nem biztos, hogy belül is rendben vagy. Viszont ha lelkiekben kiegyensúlyozott az életed, akkor az bizony kihat a testedre is!

Hogyan vágj bele a dologba? 
Egyáltalán nem nehéz: akár a cikk elolvasása után, helyezkedj el kényelmesen, teremts nyugalmat magad körül (akár a füledbe is dughatod a zenét, hogy ne zavarjanak a külső zajok), és kezdj el gondolkodni!

Példák, hogy milyen kérdéseken érdemes kicsit elgondolkozni: 
- Hogy érzed most magad?
Nagyon egyszerű kérdés, általában a válasz rá egy szó szokott lenni: „Jól” vagy „Rosszul”. Fejtsd ki magadban bővebben, és térj rá arra is, hogy mi váltja ki belőled az érzést.

- Általában milyen a hangulatod? 
Szintén érdemes a fentiekhez hasonlóan elidőzni a kérdésen. Ha rosszul szoktad magad érezni, annak mi az oka?

- Hogy állsz a világhoz?
Fontos kérdés, bizony! Ahogy a többi is:

- Hiszel valamiben? 
Most nem feltétlenül az UFÓkról van szó, hanem arról, hogy irányítja-e valami az életed, vagy csak úgy vagy. Hiszel abban, hogy szép életed van/lesz, vagy csak úgy vagy magadban, és punnyadsz?

- Mit vársz a jövőtől?
Van valami elképzelésed? Egyáltalán a holnapról? Vagy csak várod, hogy majd történik veled valami?

- Milyennek látod a családod?  
- Hogy viszonyulsz a barátaidhoz?  
- Ha párkapcsolatban vagy, milyen a viszonyotok?   
- Elégedett vagy az életeddel, vagy elégedetlen?  
- Vannak céljaid?   
- Mindent megteszel annak érdekében, hogy elérd a céljaidat?

Ez csak néhány kérdés a sok ezer közül, amiken érdemes elgondolkodni. Csak példaképp hozam fel őket, hogy legyen miből kiindulnod, de nyugodtan összeállíthatsz magadnak egy kérdéssort, ami olyan kérdésekből áll, amik téged foglalkoztatnak jelenleg. Időzz el velük!

A lényeg az, hogy gondolkozz! Ahhoz, hogy meg tudd ismerni magad, szükséged van minden nap néhány percre, amikor átgondolod a dolgokat. Akár a nap eseményeit. Mik történtek veled, miért, és milyen hatással vannak rád?

Ha kedved van hozzá, érdemes bevezetni egy naplót, amibe leírod az aktuális gondolataid. Én a hagyományos módszert ajánlom elsősorban, ha magánjellegű témákról van szó, de az általános gondolatok (nem egyenlő a felszínes gondolatokkal!) feljegyzéséhez, megosztásához nagyon jól szolgál egy netes blog. Itt viszont vigyázz, nehogy megossz olyan gondolatokat is, amiket valójában nem is szeretnél az egész világ tudtára adni…

Mint már írtam, az első lépés megtételéhez annyi a dolgod, hogy keresel valami kényelmes helyet, ellazulsz például zene társaságában, és elkezded forgatni az agyad kerekeit. Nem is kell őket sokáig noszogatni, jobb esetben beindulnak maguktól! Figyeld meg, ahogy egyre több dolgon gondolkozol, egyre érdekesebb gondolatok is előbukkannak. Ne ijedj meg tőlük! „Fogadd őket szeretettel”, és boncolgasd azokat is!

Sok sikert mindenkinek! :)