Halogatás...
2023. márc. 14., feta.hu

Te is ismered? De mit lehet csinálni ellene?

Megjelent egy füzet, ami használható tippeket ad.


„Ismerd fel, ha a halogatással magad ellen dolgozol!


A halogatás formái rendkívül elterjedtek az egyetemisták körében, a hallgatók 70-90%-a feladatai során beszámol erről egy ponton.

Szinte fájdalmas nekikezdeni egy sok erőfeszítést igénylő dolognak.

Ez teljesen normális érzés. Amikor az ember olyasmi felé fordul, amivel legszívesebben nem foglalkozna, az agyában a fájdalomhoz kapcsolódó agyterületek aktiválódnak. Az agynak teljesen természetes reakciója, hogy megpróbálja leállítani ezt a negatív stimulációt, és másra fordítani a figyelmet, ami aztán (időlegesen!) jutalmazó értékkel bír. Ezért is találjuk magunkat ilyenkor az Instagram legmélyebb bugyraiban.

Azonosítsuk a halogatás mintázatainkat!

A halogatás tehát az agyunk védelmi rendszeréhez kapcsolódik, ezért természetes, hogy egy-egy nem kívánatos helyzet kapcsán megjelenik.

Esetenként kifejezetten logikusan halasztunk el egy-egy teendőt, pl. priorizálás miatt, vagy éppen nem áll még rendelkezésünkre minden információ vagy körülmény az adott feladat elvégzéséhez.

Amivel probléma van, az ennek a viselkedésnek a gyakoriságával van, vagyis a krónikus halogatással. Már az is hasznos lehet, ha végiggondoljuk, hogy mi milyen tevékenységeket végzünk, miközben halogatunk. Ha van erről tudatos felismerésünk, könnyebben kapjuk rajta magunkat ezen. A halogatással foglalkozni nemcsak a jegyek, a tanulmányok előrehaladása miatt fontos, hanem mert egy sor nem kívánt pszichológiai állapottal is kéz a kézben jelenik meg. A nem kívánatos tevékenységek halogatása sokszor csak tünete egy általános stresszállapotnak, a kudarctól való félelemnek vagy a bizonytalan önbecsülésnek.”

https://www.feta.hu/kiadvanyok/megjelent-a-feta-fuzetek-sorozatunk