Boldogság
2018. aug. 16., http://boldogsagprogram.hu

Térkép ábrázolja, hogy Magyarországon hol és mennyire vagyunk boldogok

Bagdi Bella személyiségfejlesztő tréner, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke és Prof. Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának vezetője sajtótájékoztatón mutatta be a Boldogságtérképet, amihez hasonló kutatás még nem készült Magyarországon. A részletes felmérés rávilágít, hogy hazánk különböző régióiban és városaiban mennyire érzik magukat boldognak az emberek, és az milyen összefüggésben van az életkorral, a családi állapottal, vagy éppen az iskolázottsággal.

 

Érdekes kérdésekre ad választ az a nemrégiben bemutatott boldogságkutatás, melynek eredményeként megrajzolták Magyarország Boldogságtérképét. A felmérés egyedülálló, hiszen különböző szociális tényezők és a boldogság eléréséhez és megtartásához szükséges képességek közötti párhuzamok segítségével mutatja meg, hogy hol és mennyire boldogok a magyarok.
Bagdi Bella, a Boldogságprogram szakmai irányítója büszke az eredményekre: „Örömmel tölt el, hogy a mi nevünkhöz fűződik egy olyan kutatás, amihez hasonló még sohasem készült Magyarországon. Az eredményekből kiderül, hogy az ország lakóinak boldogságszintje széles skálán mozog, vagyis a közhiedelemmel ellentétben nem olyan búskomor nép a magyar, mint azt sokan hiszik." – mondta a szakember, majd hozzátette, hogy a felmérések a további munkáját is segítik majd. „Az eredmények arról is árulkodnak, hogy melyik hazai régiókra kell fókuszálnunk a Boldogságprogrammal, vagyis hol van szükség arra, hogy megtanítsuk az embereket boldogságuk növelésére. Ez nem jelent mást, mint a negatív hatásokkal való megküzdést, és a pozitív élmények minél tovább tartó megélését. Ezek mind tanulható képességek, és fontos tudni, a boldogság a saját kezünkben van!"

Az ELTE Pozitív Pszichológiai Laboratóriumának vezetője, Prof. Oláh Attila a felmérés szakmai vezetőjeként járult hozzá a Boldogságtérkép sikeréhez, az eredményeket ő részletezte: „Rengeteg érdekességgel szolgálnak az adatok, melyek más, nemzetközi kutatásokkal is összehasonlíthatóak. Kiderült többek között, hogy a nők mindenhol boldogabbnak vallották magukat, de az is, hogy minél kisebb egy település, annál derűsebben látják a világot a lakói, illetve, hogy a magyarok 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a „mentális egészség csúcsán" vannak. Összességében elmondható, hogy boldogabbak a nők, a kistelepüléseken élők, 30-50 közöttiek, családos és diplomás nyugat-magyarországiak, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és annak fenntartása terén. A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig egyértelműen a nagycsaládosok – minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek az életükkel. Kijelenthetjük tehát, hogy a boldogságot a társas kapcsolatokban kell keresni!"
A szakemberek úgy tervezik, hogy ezentúl évenként megismétlik majd a felmérést, hogy nyomon követhessék, hogyan alakul a magyarok boldogságszintje.
A Boldogságprogramról további információk a www.boldogsagprogram.hu oldalon találhatók.

Az adottságok ugyan lehetnek nehezek, de a boldogság tanulható
A boldogságot befolyásoló tényezőket figyelembe véve a kutatából kiderült, hogy a legfontosabb a boldogságteremtő készségeink megléte, ez magyarázza a boldogságérzés majd negyedét, ezt követi a stresszkezelési technikáink hatékonysága (19%), az anyagi helyzet (14%) és az érzelmi, pszichológiai, szociális és spirituális jóllétünk összessége (11%). A boldogtalanságunkkal mindeközben leginkább a negatív jövőkép függ össze, vagyis az, ha az ember úgy érzi nem tud előre jutni az életben, ha bizonytalan, reményvesztett. Az adatok alapján azok, akik így vannak a jövővel az átlagnál nehezebben küzdenek meg a stresszel, és alacsonyabb a boldogságteremtő készségük is. Oláh Attila elmondta, hogy a boldogság és lelki egészség összefügg, a jóllét szoros együttjárást mutat a mentális egészség szintjével. A kutatásban résztvevőknek csupán 12,3 százaléka éri el a mentális egészség csúcsállapotát, ami az uniós országok között nagyon alacsony szám.A lényeg tehát, hogy a boldogságunk rajtunk múlik, és figyelemmel, tudatossággal, a pozitív pszichológia módszereivel fejleszthető, tanulható. Fejleszteni pedig ezt a készséget mindennél jobban mégéri: ez ugyanis nemcsak az életünk minőségét befolyásolja, de azt is, meddig élünk.

A lényeg tehát, hogy a boldogságunk rajtunk múlik, és figyelemmel, tudatossággal, a pozitív pszichológia módszereivel fejleszthető, tanulható. Fejleszteni pedig ezt a készséget mindennél jobban mégéri: ez ugyanis nemcsak az életünk minőségét befolyásolja, de azt is, meddig élünk.