Konfliktusod van valakivel? Magadban kezdd a megoldást!
2023. szept. 22., Várnai Dóra

Ahogy elkezdődött az iskola hirtelen sok ember lett körülöttünk. És ez időnként konfliktust is jelent.

Nem könnyű az osztályban, a tanárokkal, az edzések, a különórán vagy otthon és a barátok között folyton alkalmazkodni – lehetnek tehát súrlódások jobb esetben. Veszekedések rosszabb esetben. Ez néha kiborító, de a konfliktusokból sokat tanulhatunk magunkról és másokról is.

Vannak tipikus módok, ahogy valaki viselkedik egy konfliktushelyzet során és ez feltűnt a viselkedés kutatóknak is. Persze azon túl, hogy általában hasonlóan reagálunk az is sokat számít, hogy kivel beszélünk. Nyilván másképp rendezünk egy vitát az anyukánkkal, az osztályfőnökünkkel vagy egy haverunkkal. Az is nyomhat a latba, hogy mennyire fontos számunkra a konfliktus tárgya pl. nem ugyanolyan hévvel csapunk le, ha nem elég meleg a leves, amit a konyhásnéni adott vagy ha egy iskolatársad üzeneteket küldözget a szerelmednek.

A kutatók a konfliktushelyzetek elemzésével (pl. testhelyzet, hangerő, gesztusok stb.) az alábbi stílusokat tudták azonosítani. Minden stílust egy állatról is elneveztek, aki képviseli az adott viselkedésmódot. Lehet, hogy érdekes kísérlet végig gondolni, hogy Te vagy a barátaid melyik stílusba tartoztok és min lenne jó változtatni.

Konfliktusok elkerülése – A csiga

Az ilyen emberek azonnal visszahúzódnak („a csigaházuk biztonságába”), ha csak a lehetősége is fennáll egy konfliktusnak. Eltűnnek szem elől, kifarolnak a helyzetből, kikapcsolják a telefonjukat, betegségbe menekülnek vagy olyan megbántottnak látszanak, hogy a másik már attól is bűntudatot érez, hogy fölvetette a témát. A csigák gyámoltalanoknak és elhagyatottnak érzik magukat, mert sokszor nem kapják meg. amit szeretnének. Pont amiatt, mert mások nem is tudják mit szeretnének, mivel nem vállalják azt fel. Például szeretnéd megmondani a barátnődnek, hogy máshová fogsz felvételizni, mint ő, de mielőtt leülhetnél vele erről beszélni, azonnal a szülei veszekedéséről kezd beszélni, hogy kellőképpen sajnáld őt. Gyakori mondata: „Beszéljünk erről máskor”.

A győzelem erőltetése – Az oroszlán

Ezek olyan emberek, akik nem szeretik, ha nemet mondanak nekik vagy ellenkeznek velük. A céljaikat olyan fontosnak érzik, hogy bármi áron el akarják érni őket. Ha veszítenek, gyengének érzik magukat, így képtelenek elviselni a kudarcot, számukra mindig van győztes és vesztes. Nem érdekli őket a másik ember, csak az, hogy övék legyen az utolsó szó. Ha veszítenek, akkor is addig csűrik-csavarják, míg őket látják nyerő pozícióban. Nem bánják, ha mások nem szeretik őket. Például egy rokonodnak hiába mondod, hogy nem érsz rá hétvégén vele ebédelni, a kérdéses napon beállít hozzád, hogy „indulás”. Jelmondata: „Csináld, amit mondok”…

A konfliktusok elsimítása – A játékmaci

Akiknek ez a stílusuk, azoknak az a legfontosabb, hogy a barátság megmaradjon és senki ne legyen mérges vagy ne bántódjon meg. Mindig megpróbálják elsimítani a viharokat, próbálnak mindenkinek eleget tenni, csak ebben teljesen felőrlődnek. Félelemből, kényszerből, esetleg tapintatból feladják saját elképzeléseiket és segítik a másik felet céljai elérésében. Például az egyik barátod szombat este áthív magához, miközben egy másik ismerősöd ugyanerre az alkalomra szalagavatóra invitál. Igazából otthon szeretnél maradni, de a barátodat nem mered megsérteni, ezért először hozzá mész el, majd zuhogó esőben, nagy forgalomban, nehéz ajándékot cipelve ünnepi ruhában átmész a szalagavatóra, hogy az ismerősöd se sértődjön meg. Jelmondata: „Senkit nem akarok megbántani….”

A megalkuvás – A róka

A megalkuvó emberek a középutat keresik, amikor mindenki nyer valamit, de annak árán, hogy mindenki le is mond valamiről. A legfontosabb neki, hogy az ügy gyorsan véget érjen, béke legyen, még akkor is, ha az átmeneti és látszólagos. A probléma megalkuvással nem oldódik meg, inkább csak elhalasztódik a megoldás. Például az edző szeretné hétfőn tartani a röplabdát, de a résztvevők egy részének kedd jó, másoknak inkább csütörtök. Végül azt mondja, hogy „Mivel gyorsan kell dönteni, feláldozom a péntek délutánomat, de mindenki itt legyen 5-kor!”. A megalkuvó jelmondata: „Keressünk gyorsan megoldást!”

A konfliktusok feloldása – A bagoly

Akiknek ilyen stílusa van, az általában nagyon éretten áll a viták elé. Tudja, hogy fontos, hogy mindenki elégedett legyen – valamilyen szempontból. Ezek az emberek nem kapaszkodnak a másikba, nem uralkodnak másokon, nem hárítják el a dolgokat, nem halogatnak, inkább próbálják megérteni mindenki szempontjait. Általában együttműködőek és nyitottak, a problémát akarják megoldani. Például a barátnőd megsértődik és szemrehányást tesz amiatt, hogy nélküle mentél bulizni és ráadásul olyan emberekkel lógtál, akik egyáltalán nem hozzád valók. Te erre nem tagadod, hanem elmondod, miért volt fontos számodra az a buli, de ugyanakkor megpróbálod megérteni, miért nem érzi a barátnőd hozzád valónak azt a társaságot és egyben megerősíted őt a barátságotokkal kapcsolatban. Jelmondata: „Az én álláspontom ez. És a Tied?