„Álbarátságok”
2012. nov. 19., Nagy Krisztina

Mi a helyzet az olyan „barátokkal” akik nem is igazán törődnek velünk.
Erről olvashatod a véleményem.

Régebben még én is hajlamos voltam abba a hibába esni, hogy nem tűnt fel, kik azok az emberek (pl. osztályban), akik valóban barátkozni akarnak velem, és kik azok, akinek csak annyira vagyok jó, hogy néha beszélgessünk, „ha éppen nincs jobb”.

Erre a „ha éppen nincs jobb” szerepre azt hiszem, senki sem vágyik, mégis sokan szoktak beleesni a csapdájába, nem csak ebben a korban. A felnőttek körében is előfordul, bár akkor már általában van valami anyagi, vagy státuszbeli vonzata is… Most nézzük, mi a helyzet a tinikkel.

Az egyik legpocsékabb érzés az, amikor látszólag jól elbeszélgetsz egy „barátoddal”, de feltűnik a képben egy másik emberke, és te azonnal ejtve vagy, a témáddal együtt.
Nem véletlenül teszem mindig idézőjelbe a barát szót, hiszen az ilyen esetekben szó sincs valódi barátságról. Ez inkább csak kihasználás.

Mit tehetsz, ha egy ilyen „baráttal” vagy megáldva?
Ez a kérdés minden bizonnyal csak akkor merül fel benned, ha feltűnt, hogy valami nem stimmel a barátságotokkal, és változtatni szeretnél rajta. Nem mondom, hogy könnyű lesz, de mindenképpen neki kell veselkedni!

- Foglalkozz a többi barátoddal:
Amennyiben vannak még barátaid, mindenképpen inkább velük töltsd az idődet, és ne ők legyenek a te „ha éppen nincs jobb barátaid”! Azt becsüld meg, aki megérdemli! Lehet, hogy éppen úgy érezd, jobb a népszerűekkel „bandázni”, de hidd el, ez ilyen emberek előbb vagy utóbb úgyis eltűnnek az életedből. Sokkal jobb igazi barátokkal foglalkozni, akikkel akár évtizedek múlva is tarthatod a kapcsolatot

- Szerezz új barátokat:
Ha csak olyan „barátaid” vannak, akiknek csak arra vagy jó, hogy az unalmas szabadidejüket eltöltsék veled, akkor ideje, hogy olyanok után nézz, akikre lelki támaszként is számíthatsz adott esetben.Tehetsz egy kísérletet az osztályban, hátha van még olyan ember, akivel (ha eddig nem is tudtad) megértitek egymást, és esetleg ő is hasonló cipőben jár.
Érdemes az évfolyamon is körülnézni! Persze nem kell rögtön mindenki nyakába ugrani, hogy „Leszünk barátok?”, csak ismerkedj, beszélgess olyanokkal, akik figyelnek rád. Nem kell erőszakosnak lenni. Ha valakin látod, hogy semmi kedve hozzád, azt hagyd, nincs szükséged még véletlenül sem több „álbarátra”.A neten is lehet igazi barátokat találni, csak az jó sok időbe telik.

Mi a teendő a már meglévő „álbaráttal”?
Mondd meg neki, hogy te így nem érzed jól magad, és amennyiben lehetséges, orvosoljátok a problémát. Lehet, hogy fel sem tűnt neki, hogy kihasznál. Beszéljétek meg!
Ha erre a kérésre utálatosan viselkedik veled, akkor nem érdemes vele a továbbiakban foglalkozni.Ne hagyd, hogy továbbra is lenézzen, ideje odébb állni.Úgy gondolom, nem érdemes, hogy átcsapjon a dolog ellenségeskedésbe, elég az, ha csak szépen csöndben „elválnak útjaitok”.

De nem kell feltétlenül „különválni”. Ha neked is jó, ha csak néha, és felszínes beszélgetéssel ütitek el az időt, akkor az is lehet, hogy egymás „ha éppen nincs jobb”-jai lesztek, és legalább nem unatkoztok szünetekben.
Fontos viszont, hogy ne csak ilyen barátaid legyenek! Mindenképpen keress olyat, akivel egy hullámhosszon vagytok, és igazán tudtok beszélgetni!