Újrahasznosított csomagolásoké a jövő
2022. jún. 15., Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés

A fenntarthatósági verseny élén az italos kartondoboz

Az italos kartondobozok karbonlábnyoma fele akkora, mint a PET palackoké, derült ki a bécsi egyetem kutatásából. A kartondobozok a jövő zöld gazdaságának alapvető elemei is lehetnek, hiszen fenntarthatósági szempontból az üvegekénél előnyösebb az alkalmazásuk. A kartondobozok újrahasznosítási aránya folyamatos nő Európában, a cél pedig az, hogy 2030-ra hogy a forgalomban levő összes mennyiség legalább 90 százalékát begyűjtsék, 70 százalékát pedig újra fel is használják.

 



A műanyaghulladék mennyisége növekszik a legnagyobb ütemben világszerte, sőt, PET palackból és műanyag zacskóból percenként egymilliót használunk el Magyarországon. 2021. július 1-jén lépett életbe az egyszer használatos műanyagok (SUP - Single Used Packaging) forgalmazását tiltó kormányrendelet, amelynek célja a műanyaghulladék mennyiségének csökkentése. A friss szabályozás értelmében olyan termékekből, mint például egyes műanyagzacskók, szívószálak és evőeszközök, stb. nem kerülhet több kereskedelmi forgalomba.

2030-ra nem kisebb célt tűzött ki maga elé az ACE (Alliance for Beverage Cartons and the Environment/www.ace.be), vagyis az italos karton és papírgyártó EU központi szervezete, mint hogy az italos kartondoboz legyen az egyik „legzöldebb” csomagolás. Az italos kartondobozok előállítása kevesebb fosszilis energia felhasználásával és karbonkibocsátással járnak, mint a többi hagyományos csomagolási forma.

 Kartondoboz – PET – üveg összehasonlítás számokban

Az italos kartondobozok karbonlábnyoma a PET palackokkal összevetve mintegy 47 százalékkal, míg az egyszer használatos üvegekhez képest 80%-kal kisebb.

Ugyanakkor, míg az üvegek esetében egy liter folyadék tárolásához átlagosan 416-611 gramm csomagolóanyagra (beleértve a címkéket, kupakokat is) van szükség és a PET palackoknál 31-38 grammra, addig az italos kartondoboz esetében 29-36 gramm anyag is elegendő. A kartondobozok ráadásul átlagosan 75%-ban újra felhasználható anyagokból készülnek, ilyen például a papír, ami fából készült megújuló alapanyag.

Szállítási hatékonyság, vagyis logisztika szempontjából is jól látható a különbség, mivel a kartondobozok könnyebben és kisebb helyveszteséggel is pakolhatók, ezért míg egy teli kamion üvegekkel megpakolva 13 ezer liter folyadékot, addig italos kartondobozokkal 19 500 litert képes elszállítani.

 Az újrahasznosítás iránti elkötelezettség mértéke évről évre növekszik.

A teljes anyagot és sok más hasznos információt is megtalálsz itt:

https://italoskarton.hu/ujrahasznositott-csomagolasoke-a-jovo-a-fenntarthatosagi-verseny-elen-az-italos-kartondoboz/