Ne vásárolj semmit!
2011. nov. 25., Dr. Klujber Valéria

Vásárlási böjtre buzdít a Tudatos Vásárlók Egyesülete pénteken, a Ne vásárolj semmit! napon. Ha érdekel, hogy miért baj az állandó vásárlás, olvass tovább!

Az Adventet megelőző péntek jó alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a karácsonyi vásárlási dömpingre is. A Karácsony üzenetévé is a vásárlás, ajándékozás vált – a szeretet és az együttlét helyett. A Ne vásárolj semmit! nap a túlfogyasztás elleni jelképes tiltakozás. A reklámok az emberek elégedetlenségét és mohóságát erősítik azzal, hogy elhitetik: akkor lesznek boldogok, szépek, naprakészek, ha minél több tárgyat birtokolnak - olvasható a közleményben.

A nap legfontosabb üzenete: a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal.

Egyre többet vásárolunk nem éppen egészséges, agyoncsomagolt, előkészített és mélyhűtött élelmiszereket: csak mélyhűtött pizzára mintegy 4 milliárd Ft-ot költünk évente.
Miközben a 15-24 évesek több mint harmada napi szinten dohányzik, az államnak hatalmas költséget jelentenek a dohányzásból eredő problémák. 
A gyerekeket célba vevő reklámnyomás is fokozódik. Ennek jegyében idén már ők is részt vehetnek a „Reklámzabálók matinéján." Vannak országok, ahol betiltják a gyerekeknek szóló reklámozást.
Folyamatosan emelkedik a tisztítószerek és kozmetikumok forgalma, miközben még mindig nincs alapvető egészségügyi és környezetvédelmi adat a minket körülvevő 80.000 kemikália túlnyomó részéről. 
Az elmúlt 13 év alatt majdnem megháromszorozódott az ásványvizet ivók száma. Az élelmiszerfogyasztás stagnálása mellett fejenként és évente 38 literrel iszunk többet belőle, mint 12 évvel korábban. A csapvíz ugyanakkor Magyarországon tökéletesen alkalmas fogyasztásra. Az ásványvíz-forgalom növekedésével párhuzamosan évente 20-30%-kal nő a felhasznált műanyag palackok mennyisége: évente több mint 1,2 milliárd PET palack végzi a szemétben.

A Ne Vásárolj Semmit Nap jó alkalom arra, hogy átgondoljuk, milyen környezeti, egészségi és társadalmi hatása van vásárlói döntéseinknek, illetve milyen jogaink és eszközeink vannak a negatív hatások csökkentésére.

Becslések szerint Magyarországon a "vásárlási mánia" a lakosság mintegy 5 százalékát érinti, a nők harmada lehet veszélyeztetett. A vásárlások átlagosan 40 százaléka az előzetes vásárlási szándékoktól függetlenül történik, ebben nagy szerepet játszanak az akciók és a marketing-trükkök. A hazai felmérések emellett azt is mutatják, hogy a vásárlók 55 százaléka hagyatkozik a boltokban hozott gyors döntésekre.

Kibírod, hogy 24 óráig nem vásárolsz semmit?
http://www.tinivagyok.hu/forum/topic?f=15&t=7&sid=7921870e12012c46e6d92cc3154f6f8c