Kutatók éjszakája
2012. szept. 27., MTI

A DNS csodálatos világával, az őssejtekkel és a "csontépítéssel" is megismerkedhetnek szeptember 28-án, a Kutatók éjszakáján mindazok, akik ellátogatnak Budapesten az MTA és a Semmelweis Egyetem membránbiológiai kutatócsoportjához.A résztvevőknek bemutatják, hogy kémiailag miből épül fel a sejtjeinkben lévő örökítőanyag, a DNS és mi a pontos szerepe. Az érdeklődők megismerhetik, hogy milyen modern technológiai módszerekkel lehet a DNS-t kivonni a sejtekből és vizsgálni. Lehetőségük nyílik arra is, hogy saját kezűleg manipulálják és láthatóvá tegyék a DNS-t.
Szó esik majd a "mindent tudó őssejtekről", bemutatják típusaikat és szerepüket, majd a résztvevők emberi szívsejteket és idegsejteket figyelhetnek meg "élő, színes adásban". A szöveti őssejtek és a regeneratív orvoslás című rendezvényen bemutatják azokat a kísérleti terápiás eljárásokat, amelyek kidolgozásán a kutatócsoport dolgozik, és amelyek alkalmasak lehetnek az autoimmun folyamatok és/vagy gyulladás következtében sérült, illetve pusztuló sejtek pótlására.
Az őssejtek tévúton - a daganatok őssejtjei című program kapcsán az ismertető rámutat: az őssejtterápiában rejlő hatalmas ígéret csak sikeres klinikai próbák után válhat gyakorlattá. "A gyógyító beavatkozások előtt azonban meg kell ismernünk az őssejtekben rejlő veszélyes tulajdonságokat is. Számos kísérleti adat utal arra, hogy a beültetett őssejtek bizonyos körülmények között rákos daganatokat képezhetnek, sőt egyes elképzelések szerint a daganatos betegségek egy része valójában őssejteredetű. Az előadás betekintést nyújt a rák- és az őssejtkutatás izgalmas határterületének kérdéseibe" - olvasható a Kutatók éjszakájának honlapján.
Szó esik majd a csontpótlásról "állványzatra" telepített kötőszöveti őssejtekkel. A kutatócsoport emberi zsírszövetből előállított kötőszöveti őssejtekkel (úgynevezett mezenchimális őssejtekkel, MSC-kkel) foglalkozik, amelyek megfelelő körülmények között csontszövetet képesek létrehozni. A kutatók és orvosok várakozásai szerint amennyiben a hiányzó csont alakjára kialakított "állványzatot" MSC-kkel telepítik be, akkor e sejtek elősegítik annak szervülését a környező csontállományba, mindaddig, míg végül az vagy lassan lebomlik, vagy maga is szilárdan összeépül az újonnan képződő csontszövettel.

Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon(http://www.facebook.com/kutatokejszakaja).