Rozsomák
2021. ápr. 6.,

Egy ismerősöm kedvenc állata, azért gondoltam, hogy írok nektek róla, amikor ezt olvastam:

„Érdekesség egyébként, hogy a program nevét adó Rozsomák valódi, természetben megtalálható megfelelői, tehát a torkos borzok, ellentétben az X-men szereplőjével, igazából nem rendelkeznek annyira extrémen jó hallással, bár ez a képességük is valamivel átlag feletti, de a szaglásuk az igazi erősségük. Ebben követték a képregényírók a valóságot, mint ahogy abban is, hogy Rozsomákot könnyen dühbe guruló, félelmet nem ismerő és magányosan élő karakternek ábrázolták, aki a karmaival bármit szétszaggat.

Rozsomák sokáig csak mellékszereplő volt a történetekben, akit a kanadai közönség megnyerése érdekében kreáltak a Marvel írói, hogy találkozhassanak egy igazán északi karakterrel is, de eleinte nem volt olyan népszerű, kis híján ki is iktatták a képregényből. A clint eastwoodosra hangolt új fazonja és később Hugh Jackman kellett hozzá, hogy az egyik legütősebb szereplővé váljon és végül még az Alphabet kutatóit is megihlesse.”

forrás: https://raketa.hu/alphabet-hallas-szuperkepesseg

A rozsomák talán a legkevésbé ismert emlős egész Észak-Amerikában, és egyúttal a világ egyik legkevésbé tanulmányozott nagytestű ragadozója. A menyétfélék családjának legnagyobb képviselője, egy jégkorszaki faj leszármazottja, mely több mint tízezer évvel ezelőtt barangolt a befagyott kontinensen.

A mai rozsomákok az északi, fagyos tájakon élnek, Alaszkától Kanadán és Skandinávián át Szibériáig. A rozsomákok télen is kedvükre barangolnak a havas-jeges vidéken olyan állatok tetemeivel táplálkozva, amelyekkel lavina vagy hegyomlás végzett. Vagyis eltakarítják mindazon vesztesek maradványait, akik nem élték túl a telet.

Falánksága miatt a rozsomák torkosborz néven is ismert. A rozsomákok kedvenc táplálékait a havasi kecskék és a vadjuhok képezik, de olykor még a jávorszarvast is leterítik - ami lenyűgöző teljesítmény, olyan, mintha egy házi macska ejtene el egy őzet. Nagyon erős állatok! A rozsomákok szó szerint szőröstül-bőröstül sőt csontostul-fogastul felfalják prédáikat.

A rozsomákok körülbelül 14 kilót nyomnak, testük nagyjából egy méter hosszú, marmagasságuk viszonylag alacsony. Mancsaik nagyok, ujjaik között hártya feszül, ezek a tulajdonságok teszik lehetővé, hogy mély hóban is könnyedén mozogjanak. A rozsomákok ujjai végén mászóvasszerű, enyhén görbe karmok ékeskednek, amelyekkel felfegyverkezve a jégfalakon és a meredek sziklákon is könnyedén hágnak fel.

A rozsomákok szaglása kitűnő, akár hatméternyi hó alatt is kiszimatolják a lavina által eltemetett állatok tetemét.

Ha kíváncsi vagy rá itt egy komplett film az életéről: