Mindig látszódj!
2019. máj. 3., Kerekparosklub.hu

Mindig törekedj arra, hogy jól látható legyél, ha biciklivel közlekedsz. A legtöbb kerékpáros baleset azért történik, mert az autósok nem veszik észre a kerékpárost. Hogy ezt elkerüld, két dologra kell különösen ügyelned: már szürkülettől közlekedj kivilágítva, és kerüld a gépjárművek holttereit!

Lámpahasználat

Éjjel és rossz látási viszonyok között mindig használj világítást! Tehát ne csak korom sötétben, hanem ködben, esőben, szürkületben is. Sokan próbálnak takarékoskodni az elemekkel, mondván, hogy még nincs túl sötét, és szürkületben nem kapcsolnak lámpát - ne tedd. Emiatt ne kockáztasd biztonságod, világítással sokkal messzebbről és korábban észrevesznek, sok múlhat ezen. Ha spórolni akarsz, vegyél újratölthető elemeket. Ráadásul a világítás használatát a KRESZ is előírja, a rendőrök is egyre gyakrabban ellenőrzik a kerékpárosokat, de tudatosuljon benned, hogy a te érdeked!

A gépjárművek holtterei

 

Minden gépjárműnek négy holttere van - ezek olyan területek, amiket a gépjárművezető nem lát. Az, hogy téged a sofőr a holttérben nem lát, az nem az ő hibája. Neked kell úgy közlekedned, hogy kerüld a holttérben tartózkodást. Az ábrákon egy személygépkocsi és egy tehergépkocsi holttereit láthatod.Vigyázz! Teherautóknál és buszoknál jóval nagyobb a holttér, ráadásul általában nincs középső visszapillantó tükör rajtuk, így vezetőjük számára láthatatlan a biciklis a gépjármű mögött is!

A teljes anyagot letölthetitek innen:

http://kerekparosklub.hu/files/downloads/MK-KISOKOS_2012-02-29_online.pdf