Biciklizni jó!
2019. máj. 2., Kerekparosklub.hu

Jó mozgásnak, olcsó, jó, hogy a levegőn vagy, hogy haladni tudsz a dugóban is (esetleg), de mi tagadás veszélyes.
Sorozatunkban, amit a Magyar Kerékpárosklub oldaláról vettünk át, a biztonságos kerékpározáshoz kaptok tippeket.
Az első rész a tévhitekről szól!

Mielőtt elindulsz, győződj meg róla, hogy a kerékpárod alkalmas a közlekedésre!    A KRESZ által előírt kötelező kerékpár-tartozékok:TÉVHITEK

“A lámpa ajánlott, de nem kötelező.” 
Nem igaz, a világítás kerékpáron is kötelező! Az első és hátsó világítás talán a legfontosabb kerékpártartozék. Világítás hiányában éjszaka teljesen láthatatlan vagy! Az első világítás ugyanolyan fontos, mint a hátsó, hogy a szembejövők is lássanak bennünket!

“Egy sör nem sör.” 
Nem igaz, kerékpárosokra is a zéró tolerancia elv vonatkozik! Az is egy tévhit, hogy a rendőrök a kerékpárosokat nem szondáztatják, sőt. Ezen a területen ugyanazok a szabályok és szankciók érvényesek kerékpárosokra, mint bármely más jármű vezetőire!

“A járdán szabad biciklizni.” 
Nem igaz, a járdán általában tilos kerékpározni! Lakott területen csak ott szabad járdán kerékpárral közlekedni, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, és akkor is csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel. Fontos még tudni, hogy amennyiben egy úton tilos kerékpározni, az nem jelenti azt, hogy akkor ott a járdán szabad kerékpározni, kivéve 12 éven aluliaknak főút mellett.

“Egymás mellett is szabad kerékpározni” 
Nem igaz, úttesten nem közlekedhettek egymás mellett. Csak kerékpárúton ad erre lehetőséget a KRESZ.

“Bringával jó kutyát sétáltatni”
A KRESZ viszont tiltja, hogy kerékpáron ülve állatot vezess. Lehet, hogy kényelmes, de balesetveszélyes, nem csak számodra, hanem a többi közlekedő, sőt, a kutyád számára is.

“Ha nincs rajtam sisak, megbüntet a rendőr.” 
Sisak viselése sem lakott területen kívül, sem azon belül nem kötelező. Az egyetlen sisakot érintő kitétel a KRESZ-ben a sebességre vonatkozik: Kerékpárral lakott területen belül legfeljebb 40 km/óra sebességgel szabad közlekedni, azon kívül sisakban 50km/h, sisak nélkül 40 km/h a megengedett sebesség. A bukósisak használata tehát nem kötelező, de javasolt, főleg kisgyerekeknek.

“Egyirányú utcába bárhol behajthatok bringával menetiránnyal szembe” 
Nem igaz, a KRESZ ezt csak kiegészítő tábla esetén engedélyezi. Az engedélyezett esetekben is legyünk nagyon óvatosak, viszonylag új a szabály, sok gépjárművezető nem szokta még meg.

“A kerékpárutak vagy gyalog- és kerékpárutak használata nem kötelező”
A kerékpárutakat és a gyalog- és kerékpárutakat kötelező használni, kivéve ha az ezzel párhuzamos úttesten kerékpáros nyom is található. A gyalog- és kerékpárutakra vonatkozóan még egy kivétel szerepel a KRESZ-ben: ha a gyalog- és kerékpárúton a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, a kerékpárosok az úttesten is közlekedhetnek. Vannak sajnos rosszul tervezett és épített kerékpárutak. Ezek használata sokszor veszélyes lehet.

A teljes anyagot letölthetitek innen:

http://kerekparosklub.hu/files/downloads/MK-KISOKOS_2012-02-29_online.pdf