AndroiDiéta
Kerekezni jó!
2014. aug. 18., http://www.piackutatasok.hu

De mit mond erről egy tavaly nyári kutatás? Biztonságban érezzük magunkat? Valóban balesetveszélyes a biciklizés?

A biciklisek 80%-a nem érzi magát teljes biztonságban

Az egoMedia kutatása arra is rákérdezett, kerékpározás közben mennyire érezzük magunkat biztonságban. Az eredmény lesújtó: a közel 22 ezer megkérdezett csupán 18,89 százaléka (4129 fő) válaszolta azt, hogy teljes biztonságban érzi magát az utakon. Biztonságukért azonban ők sem tesznek meg mindent: átlagosan ugyanis négyből három bringás (a megkérdezettek 76,09 százaléka) nem használ sisakot, illetve térd- és könyökvédőt, és 20 százalékuk (4580 válaszoló) két kerekűje még a KRESZ által kötelezően előírt valamennyi eszközzel (első-hátsó lámpa, fényvisszaverő prizma, csengő, küllőprizma) sem rendelkezik.

Most jön a legveszélyesebb időszak

Az egoMedia kutatásának megállapításait a statisztikák is visszaigazolják, hiszen – a biciklizés népszerűségével együtt – az elmúlt években drámaian emelkedett a közúti közlekedési balesetekben elhunyt kerékpárosok aránya is: ez a 2008-as 10,94 százalékról a tavalyi évre 15 százalékra emelkedett (az összes, közúti közlekedési balesetben meghalt személy számához viszonyítva). Most kell óvatosnak lenniük a két keréken közlekedőknek, mivel az elmúlt évek adatai szerint a következő két és fél hónapban történik a bringások által okozott évi nagyjából 2000 baleset mintegy 40 százaléka. A kutatás kapcsán az is kiderült, hogy szerencsések azok, akik eddig biztosítást kötöttek a kerékpárjukra, ugyanis az AEGONdirekt.hu adatai szerint közülük senkit nem ért baleset vagy lopáskár az elmúlt egy év során.

Támadnak a biciklitolvajok!

A hazai kerékpárosok körében elvégzett kutatás során az egoMedia rákérdezett arra is, hogyan védjük kerékpárunkat, s ebből sajnos kiderült, sokszor mi magunk játszunk a tolvajok kezére. A 21,853 rendszeresen kerékpározó mintegy 10 százaléka (2166 fő) jelölte meg azt a választ, hogy járművét lezáratlanul szokta hagyni, míg 59 százalékuk (12,905 válaszoló) csak látszólagos védelmet jelentő, gyenge minőségű lánccal vagy spirálzárral szokta biciklijét rögzíteni. „A kutatás is megerősítette ugyanakkor azt a tényt, hogy a kerékpárosok egy jelentős része elővigyázatosabbá vált: az anyagi veszteségeket lopás-, elemi- és töréskár esetén megtérítő és akár a személyi sérülésekre is fedezetet kínáló kerékpár biztosítás iránt, több tízezren érdeklődtek" - mondja Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu vezérigazgatója.