Hogyan lakatolj
2019. máj. 7., Kerekparosklub.hu

Az alábbi lakatolási tanácsok talán maguktól értetődőnek tűnnek, mégis figyelmet érdemelnek, mert betartásukkal a kerékpárlopások nagy része elkerülhető.

Kizárólag jó minőségű, erős zárat használj! Általános szabály: lakatra a kerékpár értékének kb. 10%-át költsd, olcsóbb kerékpároknál ez az arány akár nagyobb is lehet. Edzett acélból készült lakatokat érdemes vásárolni - U-lakatot vagy acélszemes láncot. Az acélsodronyokat és gerinclakatokat könnyen lecsípik, vastagságuktól függetlenül. Ökölszabály az, hogy amelyik lakat hajlékony anyagból van, az általában nem edzett acél, és pillanatok alatt elvágható!

Tanácsok lopás ellen:

Egy pillanatra se hagyd magára lezáratlanul a bringádat! A legtöbb lopás az ilyen “beugrok a boltba, tényleg csak egy percre” esetekben következik be.

Jól látható, forgalmas helyen lakatolj! Például ahol a gyalogos forgalomnak legalább minimális visszatartó ereje van a tolvajokkal szemben.

Győződj meg arról, hogy amihez lakatolsz, az biztosan le van rögzítve! Ne kösd a kerékpárt fához, amit ki lehet vágni, vagy oszlophoz, amit ki lehet húzni a földből.

Ne hagyj a bringán mozdítható értéket! Vidd magaddal a kilométerórát, lámpát, kulacsot, pumpát, vagy egyéb mozdítható tartozékot, mert az is érték.

Ne tárold a bringádat hosszútávon lépcsőházak folyosóján, kapualjakban, még jobb zárral sem! A lezárt folyosó sem jelent különösebb akadályt a tolvajnak, sőt, itt rejtve dolgozhat, nagyobb szerszámokat is igénybe vehet. Ráadásul gyakran kifigyelik, hogy melyik lépcsőházból mit lehet vinni.

A zárat mindig vidd magaddal! Sose hagyd a tárolón, hogy másnap ne kelljen cipelni! Otthagyott zárat könnyen “előkészíthetnek” anélkül, hogy észrevennéd. A lakattal a kerékpár vázát is rögzítsd, ne csak a kereket!

Tudtad?
A magyar városokban egyre több megfelelő kerékpártámasz létesül, ahova biztonságosan lakatolhatsz. Ezek egy részét nem a helyi önkormányzatok telepítették, hanem cégek, üzletek, iskolák.

A teljes anyagot az alábbi linken találod meg:
http://kerekparosklub.hu/files/downloads/MK-KISOKOS_2012-02-29_online.pdf