Milyen a virsli?
2014. ápr. 28., Dr. Klujber Valéria

Egy korábbi cikkünkben azt tanácsoltuk, hogy amikor virslit, vagy bármilyen más élelmiszert vásároltok, akkor figyeljetek az összetevőkre. Hogy mire is gondoltunk?
Olvasd tovább!

A legtöbb élelmiszer, amit a boltban kapni lehet ipari termék. Ezt azt jelenti, hogy ahhoz, hogy szállítható, kívánatos és romlatlan maradjon, különböző adalékanyagokkal kell összekeverni a fő alkotórészeket.

Ezért lesz eltartható két hétig, vagy szállítható több száz kilométeren, esetleg hűtés nélkül is elálló.

Nézzünk néhány példát: Ki szereti a barnás színű párizsit, vagy virslit? Senki, valószínű, hogy meg sem vennénk. Ahhoz, hogy élénk maradjon a színe, kell valamilyen adalék, ami gátolja, hogy a levegővel érintkezve oxidálódjon, vagyis barnuljon. Ha van benne ilyen adalék, akkor frissebbnek, kívánatosabbnak tűnik. Rosszabb esetben piros ételfesték is kerül bele, akkor még „szebb" színe marad. Ez jellemző például bizonyos lekvárokkal készülő tejtermékekre (gyümölcsjoghurt). A valódi gyümölcs sokkal fakóbb színű lenne, azt gondolnánk, hogy megromlott, vagy legalábbis csúnya.

De ugyanígy nem működne adalékok nélkül a habtejszín, a levespor, az előre csomagolt sütemények és még sok más élelmiszer, amit táplálék helyett fogyasztunk.

Hogy milyen adalékok vannak még?
• Antioxidánsok: megakadályozzák az oxigén okozta minőségromlást
• Bevonóanyagok: benntartják a nedvességet
• Csomagológázok : csíramentes légkört biztosítanak
• Csomósodást gátlók: megakadályozzák az összeragadást és a csomósodást
• Emulgátorok: elősegítik a víz és olajfázis keveredését
• Édesítőszerek: cukor nélkül édesítenek
• Habképző anyagok: benntartják a levegőt a habokban
• Habstabilizátorok: megakadályozzák a hab összeesését
• Hajtógázok ... flakonos habkészítményekhez használatosak
• Hordozóanyagok: egyengetik más anyagok útját
• Ízfokozók: felerősítik az élelmiszerek ízét
• Kelátképzők: megkötik a fémionokat
• Lisztkezelőszerek: könnyebben gyúrhatóvá teszik a tésztákat
• Módosított keményítők: stabilizálnak, sűrítenek
• Nedvesítőszerek: megvédik az élelmiszert a kiszáradástól
• Ömlesztősók: lehetővé teszik az ömlesztett sajtok előállítását

részletek itt:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-elelmiszer-adalekanyag

Hogy ezen kívül mi van a virsliben vagy más felvágottakban?

Mire gondoltam, amikor azt írtam: „A virsliben a hús arányát nézd, a tésztánál arra figyelj, hogy minél kevesebb legyen az adalék."
Ha egyszer veszed a fáradtságot és az időt, érdemes elolvasnod egy bármilyen élelmiszerboltban kapható termék (akár kenyér, vagy tejtermék) összetételét. Csodálkozni fogsz! Az összetevőket csökkenő mennyiségük sorrendjében kell felsorolni. A nagyobb százalékot kitevő összetevők esetében láthatód a százalékos arányt is, a kis mennyiségű alkotórészek csak felsorolást kapnak. A kenyér közel sem lisztből és élesztőből meg vízből áll! Legtöbb terméknél 4-5 sort is kitesz az összetétel felsorolása.

A virslik között találni olyat, amelyikben 70% hús, de olyat is, amelyikben 30%. A többi a húsgyártás mellékterméke, szója, meg különböző töltőanyagok, amik megkötik a vizet. Sok felvágott és sok más termék első vagy második összetevője a víz.

Kérdezheted, hogy kit érdekel mindez, ha finom.

Sajnos nem így van! A testünk azokból a táplálékokból épülhet fel, amiket megeszünk és azoktól a felesleges dolgoktól, amiket szintén megeszünk, meg kellene szabadulnia. Addig azonban amíg a szervezetünkben vannak, nem tudjuk pontosan, hogy mi történik bennünk egy nedvesítőszerrel, vagy a sokféle stabilizátorral, amelyek legnagyobb része vegyi úton előállított szer, csak néhány évtizede használják ilyen mértékben. Ezzel együtt az értékes tápanyagokból túl keveset fogyasztunk. Tehát eszünk, hízunk, de nem tápláljuk a szervezetünket, így az bizonyos szempontból „éhezünk". Kevés a vérképzéshez szükséges vas, kevés D-vitamint eszünk és még sorolhatnánk.

Néhány anyag soha nem ürül ki a szervezetünkből. Az anyák tejében, a magzatok vérében olyan vegyszerek, nehézfémek mutathatók ki, amilyeneket lehet, hogy ők maguk nem is fogyaszthattak. Ezek a megevett állatokkal, növényekkel kerülnek a szervezetünkbe, hiszen az állatok is ugyanazokat a szennyezett takarmányt fogyasztják. Hiszen egy földünk van: a szennyezés a növényeken, vizeken, vagy a földön keresztül visszajut hozzánk, belénk.

A betegségeink nagyobb részét az életmódunknak és ezen belül a táplálkozásunknak köszönhetjük. Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk és főleg nem, hogy egy életen át!

Hogyan védekezhetünk?

Legalább arra figyelj, hogy ne sokat utaztatott, ezért sok kezelést igénylő élelmiszereket (zöldségeket, gyümölcsöket) fogyassz. Ezért értelmes az a szlogen, hogy „Válaszd a hazait!"

Ha félkész- vagy kész élelmiszert veszel, akkor olvasd el az összetevőket. Válassz minél kevesebb apróbetűt tartalmazó ételt. A rossz minőségű húsipari terméket (olcsó felvágott, virsli) érdemesebb elkerülni.

Ha részletesebben érdekel a téma, olvasd ezt:

http://mek.oszk.hu/01200/01215/html/index.htm