Mennyi cukor van a kedvenc forró csokidban?
2016. ápr. 8., http://www.medicalonline.hu nyomán dr Klujber

Gondoltad volna, hogy egy csésze itallal akár három coca-colányi cukrot hörpintesz fel?

„A táplálkozási szakemberek által működtetett Action on Sugar elnevezésű jótékonysági szervezet legutóbbi közleménye szerint egyenes sokkoló mennyiségű cukor van pl. a Starbucks ízesített meleg italaiban: egyetlen adag 25 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, ami még a híresen kalóriadús Coca-Colának is háromszorosa, és több mint háromszorosa a felnőttek ajánlott napi maximális cukorbevitelének ...(a közlemény a többi kávézó- és étteremlánc meleg italainak cukortartalmát is felsorolja, és sajnos a többi sem büszkélkedhet: a legkisebb cukortartalmú ital egységnyi adagjában is 13 teáskanálnyi/50 g cukor van). A szakértők szerint legalább az elvárható lenne, hogy az italokon feltüntessék azok cukortartalmát."

Ebben a táblázatban találod a toplistát:

 

de a teljes táblázatot is böngészhetted, itt:

http://www.actiononsugar.org/News Centre/Surveys /2016/170862.pdf

Megkerestem a Starbucks honlapján, jó ha tudjátok, feltüntetik az egyes italok kalória- szénhidrát- és cukortartalmát is.
Úgyhogy mielőtt rendelsz, tanulmányozd egy kicsit az alábbiakat. Választhatsz egészségesebbet is, akkor nem kell kimaradnod a legmenőbb helyekről.

http://www.starbucks.hu/assets/be3c3c2f54754b43b2c8ba7bbcf60daf.pdf

Mivel nem szeretném, ha úgy tűnne, hogy csak a Starbucks a „bűnös", ezért ideteszem a Budapesten egyre terjedő Costa hasonló listáját is –hiszen ők is szerepelnek a legcukrosabb italok toplistáján. Mivel azonban magyar nyelven csak facebook-oldaluk van, ezért az eredeti angol oldalon kell megtalálnotok, ha a kedvenc italotok kalória- vagy cukortartalma érdekel. legalább egyszer, azért nézzétek meg:

http://www.costa.co.uk/nutrition/