Megfázás, nátha: Mit is jelent?
2017. okt. 4., Dr. Klujber Valéria

Gyakran mondják, hogy „á, nem fertőzök, ez csak egy megfázás". De mi is a megfázás és tényleg nem fertőz?

A nátha, köznyelvi nevén a megfázás, mindazon betegségek gyűjtőfogalma, amelyet a felső légutakban vírusok okoznak.

Legjellemzőbb tünetei a torokfájás, kötőhártya-gyulladás, fejfájás, orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás, esetleg köhögés, valamint általános tünetek, mint gyengeség, hőemelkedés, esetleg láz.

A leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik, különösen az októbertől márciusig tartó hónapokban. A nátha közönséges esetben néhány nap, maximum egy hét alatt kezelés nélkül is megszűnik. A nátha, vagy megfázás okozói valójában vírusok, így közösségben járványok alakulhatnak ki, mivel a náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek. A vírusok leggyakrabban rhinovírusok és az RSV (respiratórikus szincicális vírus) vírusok.

A náthát nem lehet gyógyítani, csupán a tüneteket enyhíteni. A beteg szervezet leküzdi a fertőzést. Ha lehet, akkor néhány napot maradj otthon (így nem fertőzöd a többieket és gyorsabban gyógyulsz). Az orrváladék fellazítását, ürülését elősegíti a bőséges folyadékfogyasztás. Sokféle gyógyszer illetve gyógyhatású termék áll rendelkezésre a meghűlés, nátha tüneteinek enyhítésére, legtöbbjük vény nélkül kapható. A párásítás, esetleg az infralámpa segíthet a váladék feloldásában. Gyógyszerek helyett elsőként érdemes a jól bevált házi megoldásokat alkalmazni, sokszor maga az ágynyugalom ér a legtöbbet.
A lehülés, a fáradtság, vagy a legyengült szervezet könnyebben megbetegszik, ezért is gondolják sokan a nátha okának a hideget.

Sajnos a gyakran ajánlott C-vitamin tudományos vizsgálatok alapján nem gyorsítja a nátha lefolyását és a jó vitaminellátottság nem is véd a nátha ellen, de a napi többszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztás mindenképpen hasznos. Lehet, hogy nem annyira a C-vitamin, hanem más vitaminok, vagy a növények egyéb hatásos szín-anyagai miatt. A napi 2000 egység D-vitamin (a vizsgálatok szerint) nagyobb eséllyel véd.

Elhúzódó vagy újrakezdődő tünetek (makacs köhögés, elhúzódó orrváladékozás) esetén bakteriális felülfertőződés lehetősége merül fel, ilyenkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A szövődmények között talán a leggyakoribb a fül, az orrmelléküregek illetve a légcső baktériumos felülfertőzése: ilyenkor antibiotikumos kezelés is szükségessé válik.