Pótoljuk a D-vitamint!
2017. okt. 9., Dr. Klujber Valéria

Az október már igazi őszi hónap. Ilyenkorra annak is elfogynak a D-vitamin tartalékai, aki nyáron elegendő időt tartózkodott a napon. Nem lehetnek túl sokan.
Lehet, hogy te is D-vitamin-hiányos vagy?
Olvass tovább!

A D-vitamin hiány az egész világon tapasztalható, ennek legfőbb oka az, hogy a D-vitamin pótlását nem tudjuk megoldani kizárólag étkezéssel, és nem tartózkodunk eleget a szabad levegőn, a napfényen.
A Semmelweis Egyetem által végzett hazai felmérés szerint a tél végére a lakosság több mint 90 százalékának alacsonyabb a D-vitamin-szintje az ideálisnál, és az emberek körülbelül 30 százaléka ebben az időszakban már súlyos D-vitamin-hiányban szenved. Ez azért nagy probléma, mert a D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, amely szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiánya többek között szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást okozhat, de a daganatos és autoimmun betegségek kockázatát is növelheti.

Mitől alakulhat ki D-vitamin-hiány?
A leggyakrabban akkor alakul ki D-vitamin-hiány, ha túl kevés napsütés éri a szervezetet. Ez szinte mindannyiunkra jellemző, meglepő módon a vidékiekre is. Lehet, hogy a többség már vidéken sem szabad levegőn tölti az időt? Az egyoldalú táplálkozás is okozhat D-vitamin-hiányt. Különböző betegségek (pl. coeliakia, vesebetegség, pajzsmirigybetegség) is felelősek lehetnek azért, ha nem megfelelő a D-vitamin-szintünk.
Ezt meg is lehet méretni, de hihetünk a sok emberen elvégzett méréseknek és az életmódunknak is. Ha szabadidődben inkább a gép előtt ültél, mint kirándultál, vagyis nem voltál naponta kint a szabadban úgy, hogy az egész karodat, lábadat érhette a napfény, akkor alighanem mostanra már D-vitamin-hiányod van.
Ezt pedig pótolni kell.

Mennyi az ajánlott napi mennyiség?
A hazai szakemberek példaértékű összefogásának eredményeképpen (D-vitamin Konszenzus http://www.akademiai.com/content/e5x1v473712727t3/fulltext.pdf ) új ajánlást dolgoztak ki itthon a D-vitamin bevitelére, amely az egészséges felnőttek esetében napi 1500-2000 Nemzetközi Egység, serdülőknek napi 1000NE. Ezt a mennyiséget táplálékkiegészítő vagy gyógyszer formájában ajánlott bevinni ősztől tavaszig. A biztonságos határértékről is ismertek adatok: a felnőttek esetében napi 4000 NE az a mennyiség, amely még biztosan nem okoz gondot a szervezetben.
Ha már kialakult D-vitamin-hiány áll fenn, akkor nagyobb adag alkalmazását javasolják - a vitaminhiány mértékétől függően.

Milyen lehetőségeink vannak a D-vitamin pótlására?
A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, ezért a napi adagolás mellett, akár heti vagy havi adagolást is választhatunk. A legfontosabb, hogy a D-vitamin megfelelő mennyiségben legyen a szervezetünkben, ezzel ugyanis számos betegség kialakulását megelőzhetjük.
Beszéld meg háziorvosoddal, az iskolaorvossal, hogy melyik a számodra legmegfelelőbb adagolási forma. A vitamin számos formában elérhető, tabletta kiszerelésben a leggyakoribb, de cseppek is kaphatók, a legtöbb vényköteles formában.

Mi történne, ha egészséges lenne a D-vitamin-szintünk?
A legfrissebb számítások szerint a D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne. A szükséges D-vitamin-érték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések, és jelentős mértékben az influenza kockázatát.

 

Tudtad?
Természetes D-vitamin források:
Édesvízi és tengeri halak, a vaj, a csirke-, liba-, sertés-, marha- és borjúmáj.
Mindennapi élelmiszereinkben elsősorban a provitaminok találhatók meg, melyekből legtöbbet a tej, a vaj, a máj és a tojássárgája tartalmaz.


A D-vitaminok a növényi eredetű ergoszterin és az állati eredetű 7-dehidrokoleszterin provitaminokból keletkeznek az ibolyántúli sugarak hatására. Az ergoszterin nagyobb mennyiségben található az élesztőben, egyes gombákban és az anyarozsban. Belőle besugárzás hatására D2-vitamin (ergokalciferol) keletkezik.A 7-dehidrokoleszterin szteránvázas vegyület, ami a bőr alatti zsírban lévő koleszterin kísérőjeként található meg. Napfény vagy mesterséges besugárzás hatására D3-vitaminná (kolekalciferollá) alakul. A D3-vitamin csak a molekula oldalláncának felépítésében különbözik a D2-vitaminétól. A természetben előforduló D-vitaminok többsége D3-vitamin, ugyanis D2-vitamint csak néhány halmájolajféleségben sikerült kimutatni. Az emberi szervezetben a D2- és a D3-vitamin biológiai értéke azonos. A májban és a vesében a mellékpajzsmirigy hormonjainak hatására különböző hidroxilszármazékokká alakulnak át, amelyek hatékonyan vesznek részt a felszívódásban, a csontosodásban és az anyagcsere szabályozásában.forrás:
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/tej-tejtermekek/ch03s05.html