A láz
2016. szept. 26., Dr. Klujber Valéria

Mit tegyél ha lázas vagy. Mikor kell csillapítani és mivel?

A láz azt jelenti, hogy megemelkedett a testhőmérséklettel. Ez általában valamilyen betegség kísérő tünete. (Leszámítva mondjuk a nagyon komoly testedzés, vagy túlmelegedés okozta hőemelkedést.)
A láz a szervezet betegséggel szembeni védekezésének részeként hasznos is lehet.
A lázas állapot a szervezet fokozott folyadékveszteséggel is jár, amit nagyon fontos pótolni, hogy a kiszáradást elkerüljük.
Fokozatosan romló általános állapot esetén késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.

A láz meghatározása hónaljban mért értékekkel:
36-37 °C normális testhőmérséklet
37-38 °C hőemelkedés
38-39 °C mérsékelt láz
39-40,5 °C magas láz
40,5 °C felett igen magas láz

A testhőmérséklet napi ingadozást mutat, azaz reggel alacsonyabb, és folyamatosan emelkedik, délután 4 és 6 óra között a legmagasabb.
Ez általában igaz a fertőzéseket kísérő lázra is, délután kúszik a legmagasabbra. Bizonyos betegségeket jellegzetes lázmenet kísérhet, ezt érdemes megfigyelni és feljegyezni.

A láz csillapításáról azokban az esetekben beszélhetünk, ha a láz valamilyen aktuális fertőző betegséget kísér (akut láz). Ha tartósan fennálló (krónikus) lázról van szó, akkor feltehetően komolyabb kivizsgálás szükséges.

Lázcsillapítás:
A láz önmagában nem feltétlenül szolgál csillapításra. Jelen tudásunk szerint a láznak több az előnye, mint a veszélye.
Egyes gyógyszerek (lázcsillapító szerek), pl. a paracetamol és az ibuprofen megkönnyítik a láz elviselését, és egyben csillapítják is azt. Az ibuprofen gyulladáscsökkentő hatása is segít. Ugyanakkor ezek a szerek nem gyógyítják meg magát a lázat kiváltó betegséget.

Az acetilszalicilsav tartalmú láz- és fájdalomcsillapítóknak véralvadás-gátló hatása is van, mivel gátolják a vérlemezkék összekapcsolódását, így megnövelik a vérzési időt. Érzékeny gyomrúak nem bírják az aszpirint, nekik érdemes kipróbálni a Kalmopyrint.

A lázcsillapító gyógyszerek lázcsillapításra és a beteg komfortérzetének javítására szolgálnak. Ilyen célból lázas betegnek nyugodtan adhatók, ha más kizáró ok nincs (pl. allergia az adott szerre). Egyszerre azonban nem adható a kétféle lázcsillapító! Viszont ha az egyik nem segített, később (általában négy óra elteltével) adható a másik. Semmi esetre sem szabad azonban a lázcsillapító szereket túladagoln, hiszen ezek mellékhatásokkal is rendelkező gyógyszerek! ne ragaszkodjunk a láztalanság eléréséhez, elégedjünk meg a jobb közérzettel, a valamivel alacsonyabb lázzal.
Lázcsillapítók esetén, akárcsak más gyógyszerek esetében is, a gyógyszer-túladagolás veszélyének elkerülése céljából mindig figyelmesen olvasd el a betegtájékoztatót vagy kérdezd meg az orvost további információkért!
Léteznek szájon át adható és kúp formájú lázcsillapító gyógyszerek. A kúp, bár kellemetlen lehet, sokkal gyorsabban felszívódik és amikor hányinger is súlyosbítja az állapotot, nagyon hasznos lehet.
Mindig legyen otthon valamilyen megfelelő kiszerelésű lázcsillapító szer!
FONTOS: Az antibiotikum nem lázcsillapító, antibiotikumszedése csak orvosi utasításra kezdhető meg. (Erről lásd külön cikkünket!)

Az utóbbi évtizedben a fizikális lázcsillapítást sok kritika érte, főleg a kellemetlen szubjektív élmények miatt. Sok helyen nem is javasolják ezért ezt a módszert. Ugyanakkor magas láz esetén a kíméletes, mértékkel, óvatosan alkalmazott, tolerálható fizikális hűtés (akár gyógyszeres lázcsillapítással kombináltan) hatásos lehet magas láz esetén. Alkalmazása megkímélheti a szervezetet a gyógyszerek sokszor fölöslegesen gyakori adásától is.
A kíméletesen végzett hűtőfürdő jelentheti a legkevesebb szubjektív kellemetlenséget. A didergést mindenképpen el kell kerülni, mert az akadályozza a hőleadást.
Segíthet, ha az aktuális testhőmérsékletű (tehát nem hideg!) fürdővizet, lassan, óvatosan hűtjük, amíg nem kellemetlen, de 31o C alá ilyenkor se hűtsük a vizet! Gyakran kavargassuk, és a kellemesen langyos (javasoltan mellig érő) vízben addig folytassuk a hűtést, amíg a testhőmérséklet már 38 oC-ra csökkent!
Hideg vizet ne használjunk hűtőfürdőhöz!
Szívbeteg kíméletes hűtőfürdőztetése csak nagyon óvatosan és természetesen csakis szoros felügyelet mellett végezhető!
Kékülés (cianózis), a keringészavar tüneteinek erősödése, didergés, vacogás fokozódása esetén a borogatást, hűtőfürdőzést azonnal abba kell hagyni.
Ilyenkor a beteg testét szárazra kell törölni, és egy ideig kitakarva kell hagyni.
Lázas beteg betakarásakor kerüljük a vastag takarókat, paplant, mert ezek a hőleadás akadályozásával hőpangást okozhatnak, és nem megy le a láz. Csak könnyű takarást használjunk, amit a beteg még fázás nélkül elvisel.
A borogatás szintén jó módszer, de a csuklóra vagy a fejre-homlokra alkalmazott, így kis felületen használt borogatással nem lehet elegendő hűtést elérni, bár a beteg közérzetét javíthatjuk vele. A mellkas teljes felszínének állott-vizes ruhába csavarása, majd a felmelegedett borogatás frissre cserélése alkalmas a láz csökkentésére.

HA
• újabb tünetek jelentkeznek
• a beteg általános állapota rosszabbodik
• a láz több mint 3 napja tart
fordulj orvoshoz!

források:
http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/a_lazcsillapitasi_laz_csillapitasa/20080904164407
http://www.ogyei.hu/szuloitajekoztatok/letolthetoanyagok
Otthoni teendők gyermekkori lázas állapot esetén.