AndroiDiéta
Antibiotikumok
May 5, 2016, Dr. Klujber Valéria


Eredetileg olyan mikroorganizmusok által termelt anyagokat neveztek így, amelyek más mikroszervezetek szaporodását gátolják, azokat elpusztítják.

Az antibiotikumok a baktériumokra igen, a vírusokra, férgekre, gombákra nem hatnak. Vagy elpusztítják a kórokozókat, vagy gátolják a szaporodásukat két különböző módon. Az élő, vagy elpusztult kórokozókat a szervezet immunrendszerének kell eltakarítani.

A baktériumok különböző módszereket alakítottak ki az antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességre, ezeket a módszereket egymásnak át tudják adni! Az ilyen képességgel rendelkező fertőzést okozó baktériumcsapat elszaporodhat az antibiotikumkezelés ellenére is, amikor a többieket (nem ellenállókat) nem engedi a gyógyszer szaporodni.

A bélrendszerünkben legalább másfél kg-nyi hasznos baktérium él, amiknek szerepét még csak részben ismerjük. Biztosan van feladatuk az emésztésben, bizonyos vitaminok termelésében, az immunrendszer szabályozásában.

Az antibiotikumok nem válogatnak a betegséget okozó és a hasznos baktériumok között! Ezt tapasztalhatjuk például az antibiotikum szedését követő hasmenésben. Ezért csak orvos által előírt esetben szedjünk antibiotikumot. A bélflóránk visszaállítására különböző módszerek vannak, ezek többsége probiotikumok szedését jelenti (ez olyan baktériumokat jelent, amelyekből utána felépülhet a normál bélflóra).

Nagyon különbözik az antibiotikumok hatás-spektruma, tehát, hogy melyik baktériumokra hatnak. Ennek nagy jelenősége van, amikor egy adott betegségre kell választani a gyógyszerek közül. Nem a „nagyon erős” vagy a „bevált” gyógyszert kell szedni, hanem azt, amit az orvos az adott betegséget leggyakrabban okozó kórokozók kiirtására alkalmasnak talál – tapasztalatok alapján. Ez részben fel van tüntetve a gyógyszer alkalmazási előiratában olyan formában, hogy milyen fertőzésben szoktuk használni. Hogy azt a fertőzést általában mi okozza, azt az orvos tudja.

Az antibiotikum nem gyulladáscsökkentő, nem lázcsillapító!

Komoly gyógyszerek, amiket csak indokolt esetben szabad szedni, az orvos által megadott ideig és adagban!
 

Kérjük értékeld a cikket:
Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Bejelentkezés