Fájdalomcsillapítás
2019. nov. 15., Dr. Klujber Valéria

Akkor végülis milyen fájdalomcsillapítók vannak?

Most csak azokról beszéljük, amelyeket érdemes otthon tartani és egy-egy szemet bevenni, ha szükséges. Ezek általában az enyhe fájdalom csillapítására szolgálnak. Minden egyéb esetben (tehát ha ezek nem hatnak, vagy a fájdalom egy napnál tovább tart) orvoshoz kell fordulni!
Ezek a fájdalomcsillapítók fajtái, amikkel találkozhatsz:
1. Anilin származékok: Paracetamol
2. NSAID vagyis non-szteroid gyulladáscsökkentők
Egyik fontos csoportjuk a Karboxilsavak közös névvel illethetők
1. Szalicilsav származékok: Aspirin, Colfarit, Kalmopyrin
2. Propionsav származékok: Ibuprofen, Ketoprofen
3. Ecetsav származékok: Diclofenac, Indometacin
Második csoportjuk: Pirazolonszármazékok: Algopyrin
Nézzük, hogy melyik mire jó!
Acetil-szalicilsav
Ez a jól bevált, régi szer, az aszpirin, vagy a hazai Kalmopyrin! Az egyik legolcsóbb, legmegbízhatóbb és legsokoldalúbb orvosság. Koffeinnel kombinálva igen gyorsan hat, ezért a fejfájásban szenvedők egyik kedvence. A felnőttek nyugodtan használhatják fejfájás, láz, meghűlés okozta fájdalmak, fogfájás és kisebb ízületi fájdalmak enyhítésére.
Gyerekeknek, fiataloknak kisebb adag is elegendő lehet. Általában testtömeg-kg-ra számoljuk az adagokat, ne dönts egyedül akkor, hogy mennyit veszel be!
Az acetilszalicilsav-tartalmú készítmények erős gyulladáscsökkentő hatásuk miatt elsősorban heveny gyulladásos betegségek, fájdalmak esetén hasznosak, például lázas megfázáskor. Gyomorfekély esetén azonban használatuk ellenjavallt, mert gyomornyálkahártyát károsító hatásuk van.
Bizonyos vírusfertőzések esetén (pl. influenza vagy bárányhimlő) nem kaphatsz aszpirint, a paracetamol ilyenkor biztonságosabb. Aszpirin alkalmazása esetén ugyanis fennáll a Reye-szindróma nevű ritka, de sokszor halálos kimenetelű betegség kialakulásának kockázata. Sajnos most nem tudjuk pontosan, hogy a betegségre kiknél lehet számítani, így egyelőre a megoldás az aszpirin kerülése minden vírusfertőzésnél 14, de akár 18 éves kor alatt!Paracetamol
A paracetamol az egyetlen recept nélkül kapható fájdalomcsillapító, amely nem irritálja a gyomrot. Jó lázcsillapító is, tehát gyulladáscsökkentő hatása van. Nem gátolja a véralvadást, ezért műtét utáni fájdalmakban szenvedők részére is ez ajánlott.
A paracetamol láz és fájdalomcsillapító hatása mellett gyulladáscsökkentő hatással nem rendelkezik, helyesen adagolva kevés a mellékhatás. De! Nagy hátránya, hogy a terápiás dózis és a mérgező dózis között szűk a határ, így könnyen túladagolható. A biztonsággal adható terápiás adag kismértékű átlépése már mérgezést okozhat.
Világszerte a leggyakrabban alkalmazott szer láz és fájdalom esetén.
A paracetamol napi maximális adagja felnőttnél 4000 mg, ennek átlépése után már akár néhány tabletta bevétele is májkárosodást okozhat. Éhezés vagy alkohol fogyasztása esetén megnő a mérgezés veszélye. A maximális dózist észrevétlenül lehet meghaladni, ha a naponta bevehető tablettához, például a szabadon kapható un. nátha elleni, meghűlés elleni port is használod. Például a Neo-Citran, vagy a Coldrex hatóanyag is tartalmaz paracetamolt.
Az arra érzékenyek, például a dohányosok, diétázók, alkoholt rendszeresen fogyasztók máját egyébként hosszú távon már a napi megengedett maximális paracetamol-adag is visszafordíthatatlanul károsíthatja.

Ibuprofen
Igen népszerű és valóban kiváló láz és fájdalomcsillapító, jelentős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Főleg hevesebb fájdalmak esetén javasolják, pl. ízületi gyulladásnál (orvosi ellenőrzés mellett) vagy izomrándulásoknál. Ez a legjobb szer a menstruációs görcsök okozta nagyobb fájdalmak ellen.
Az ajánlott adag folyamatos túllépése megemeli szív- és érrendszeri akut események (szívinfarktus) esélyét. 1200 mg-nál kisebb dózis esetén ez a veszély elenyésző vagy nincs is.
Tudni kell, hogy a „meghülés elleni porok" gyakran tartalmaznak ibuprofent, és így már könnyen el lehet jutni a túladagoláshoz. Itthon kb. 57 féle ibuprofent tartalmazó készítmény van forgalomban!
Naproxen. Az ibuprofenhez hasonló, de egy adag hatása 8-12 órán át tart.

Algopyrin (Metamizol)
Itthon tabletta, kúp és cseppek formájában receptre kapható. Kiváló láz-és fájdalomcsillapító hatása van, ez erőteljesebb, mint a paracetamolé vagy az ibuprofené. Gyulladáscsökkentő hatása elenyésző.
A nagyon ritkán előforduló fehérvérsejt-termelést gátló mellékhatása miatt 1974-ben több országban betiltották, Magyarországon vénykötelessé tették. Azóta figyelik a jelentkező súlyos mellékhatásokat és úgy látszik, hogy az nagyon-nagyon ritka, feltehetően valamilyen genetikai hajlam is kell a kialakulásához.

De akkor hogyan is hatnak ezek a szerek?
Folytatjuk!