Fájdalom
2019. nov. 14., Dr. Klujber Valéria

Egyértelmű, hogy nem viseljük el, de mindegy mivel csillapítjuk?

Nyilván nem mindegy. Azért lettek évekkel ezelőtt vénykötelesek a fájdalomcsillapítók, mert némelyiknek nagyon komoly mellékhatása is lehet, nem szabad csak úgy enni őket, mint valami teljesen veszélytelen dolgot. Sajnos a gyógyszereknél (de a gyógynövényeknél is) alapszabály, hogy aminek van hatása, annak mellékhatása is van.

A mai világban természetes, hogy nem fogadjuk el, hogy valami fájjon. Most nem az elviselhetetlen, komoly (olykor gyógyíthatatlan) betegségekhez kapcsolódó fájdalomra gondolok, ahol ez érthető, hanem az élet velejáróira. Mint például a menstruációs fájdalom, az enyhe fejfájás és hasonlók. Véleményem szerint valamennyi fájdalmat el lehet viselni, bár nyilván a fájdalomtűrő képesség is egyéni. Ne legyen az első gondolat, hogy fáj a hasam, beveszek valamit! Lehet, hogy egy szokatlan, újonnan jelentkező fájdalomnál fontos lenne érezni, hogy az elmúlik 10 perc alatt, vagy fokozódik és változik. Ha nem tudod mi az, ami fáj és miért, mert pl nem szokott fájni, akkor először mindenképpen érdemes várni egy kicsit. Az orvos első kérdései közé tartozik, hogy mi is volt a fájdalommal, ha egyáltalán volt fájdalom.
Ha a szokásos havonta egy-kétszer jelentkező migrénes fejfájás közelít, akkor persze már ismered miről van szó, itt nyilván nem érdemes várni.

De mi van, ha mondjuk megfájdul a hátad (remélem nem neked, hanem mondjuk apukádnak). Ha az ember nem törődik vele, bevesz egy (vagy kettő) fájdalomcsillapítót és minden megy tovább... legalábbis a reklám szerint! Ez az ész nélküli fájdalomcsillapítás! A reklám szerint a mozgásszervi fájdalomra vegyél be egy tablettát és mozogj úgy, mintha semmi bajod sem lenne. Na, ez biztosan veszélyes! Hiszen a fájdalomnak célja, funkciója van – általában az, hogy a fájó testrészt kíméljük, legalábbis ez az alapszabály. Ha a derekunk fáj, akkor tényleg ne emelgessünk, mert rosszabb is lehet. Tehát nem szabad elfelejteni a fájdalom csillapítása közben (mert erre valóban szükség lehet), hogy a fájdalom OKA ellen nem tettünk semmit a fájdalom-csillapítóval! A fájdalom szerepe az, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy valami nem stimmel, foglalkozni kell vele. Gondolj a fogfájásra! Nem lehet megúszni a fogorvost!
A fájdalomcsillapítók többsége azonban egyben gyulladás-csökkentő is (kivéve az Algopyrin-típusú fájdalomcsillapítókat) és ez sokszor hasznos. Erről is lesz szó a következő részben.

Folytatjuk!