Folytatódik a toborzó körút az ország legjobb űrhajós-jelöltje címért!
2013. máj. 23., VIPR Kommunikációs Ügynökség

Kiss Ádám tériszonya miatt nem menne a világűrbe, sokan viszont igen!Az Axe Apollo Space Academy (A.A.S.A.) program folyamatos lehetőségeket teremt a hazai fiatalok számára, hogy bejussanak az Országos Űrtáborba, ezt követően pedig az amerikai kiképzőtáborba, ahol már csak a hazai döntősön múlik, hogy lesz-e következő magyar űrutazó. Az egyik ilyen bejutási lehetőség az AXE EFOTT SPACE PARTY. A partysorozat segítségével összesen 4 fiatal kerül kiválasztásra. Az első buli áprilisban, Győrben volt, ahol a Széchenyi István Egyetem hallgatói küzdhettek meg a nem mindennapi díjért. Az első nyertes kiválasztásával a toborzás nem állt meg, hiszen az előző héten a Debreceni Egyetem diákjai mutathatták meg rátermettségüket a különböző „űrös” feladatokban. Ilyen próbatétel volt többek között, a kalapácsos ügyességi feladat, ahol az volt a cél, hogy egy óriás kalapács segítségével ki tud akkora ütést mérni egy szerkezetre, hogy az pontosan 103 km „magasan” álljon meg. (ilyen magasra fognak ugyanis a végső nyertesek utazni 2014-ben a kilövést követően) A második AXE EFOTT SPACE PARTY nyertesének elmondása szerint „mindössze egy jót szerettem volna bulizni, és mivel nem mindennapi lehetőségről volt szó, így kipróbáltam magam a feladatokban és szerencsére nyertem”

A tömegben egy ismerős arc is feltűnt, a népszerű humorista, Kiss Ádám. Ádám a közelben lévő fellépése miatt tért be a buliba, ahol lelkesen próbálta ki magát az AXE feladataiban. Ezek közül a kalapácsos kihívásban első ütésre a maximális pontot érte el. Ennek ellenére Ádám nem lenne űrhajós, hiszen erős tériszonyban szenved. „Alapvetően kiskoromban nem űrhajós, hanem kukás szerettem volna lenni. Nagyon tetszett, hogy csak keddenként kell dolgozni, és nincs más dolgom, mint kapaszkodni az autó végén. Az AXE programját egyébként egy nagyon jó dolognak tartom, hiszen kevesen kínálnak fel ilyen lehetőséget. Remélem, hogy sikerül egy magyarnak is kijutni az űrbe”– monda Ádám.

A bulisorozatok győztesei mellett a programnak van már egy biztos döntőse: az asztronauta fotóversenyben az utcákon és tereken felbukkanó asztronautával készült közös fotó kreativitását értékelték a szervezők még januárban, így a legjobb fotó készítője szintén részese lesz az országos kiválasztásnak.

Érdemes folyamatosan figyelni a kampány hivatalos Facebook oldalát, valamint weboldalát, hiszen még számos kihívás és feladat vár azokra, akik egy nem mindennapi verseny részesei szeretnének lenni. Az augusztusi űrtáborban 14 Axetronauta méri majd össze tudását, hogy kiderüljön ki lesz az, aki országunkat képviselheti Orlandóban. Szintén itt, a Sziget fesztiválon kerül kiválasztásra további 5 nemzet (cseh, szlovák, horvát, szlovén és bosnyák) űrutazó jelöltje is.