Innovátorok versenye – magyar esélyes
2013. ápr. 17., MTI

Három éven belül egymillió mozgássérült ember életének megkönnyítését ígéri az a magyar fejlesztés, amely bekerült a szilícium-völgyi Singularity University Global Impact amerikai innovációs verseny regionális döntőjébe.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Google által alapított amerikai egyetem innovációs versenyére a kelet-európai térség 11 országából idén több mint 60 pályázat érkezett. A szervezők olyan innovatív projekteket kerestek, amelyek képesek lehetnek egymillió ember életén javítani három év leforgása alatt. A beérkezett projektek az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem és a biztonság legfontosabb kihívásaira ajánlottak megoldásokat - olvasható a szervezők közleményében.


A döntőbe bolgár, horvát, cseh, lengyel, szlovén, ukrán és magyar pályázat került be.Juhász Márton GyroSet nevű rendszere, mely a fejmozgás érzékelésével segíti amozgássérültek kommunikációját és közlekedését, mellett a projektek között szerepel a Haitin már kipróbált katasztrófa-menedzsment rendszer, a tuberkulózis forradalmian új, gyógynövényeket használó kezelése, egy űrhulladék-kezelő rendszer, valamint egy olyan projekt is, amely a háztartásokban lévő fel nem használt ételek és alapanyagok közösségi hálózatba kötésével kínál megoldást a rászorulók ételellátásának megkönnyítésére vagy a cukorbeteg gyermekek számára kifejlesztett játék és mobilalkalmazás, amelynek segítségével a gyerekek játékosan tanulhatják meg és építhetik be életükbe betegségük kezelésének alapjait.

A döntősök április 12-én a budapesti Design Terminálban rendezett döntőn a Singularity University képviselői és a régió multinacionális vállalatainak vezetőiből álló nemzetközi zsűri előtt mutatják be ötleteiket.
A verseny két győztese részt vehet az amerikai egyetem nyári programján a NASA kaliforniai kutatóbázisán.  Az egyetem kurzusára a világ minden részéből érkeznek vállalatvezetők, kormánytagok, kutatók és tudósok, hogy megismerkedjenek a legújabb technológiai trendekkel. Tavaly Várnagy Priszcilla és csapata Be-novative: globális közösségi brainstorming platform nevű projektje nyerte meg a versenyt. A győztes ötlet a közösségi portálok mintájára alapozva hozott létre egy olyan kiberteret, amelyben a globális közösség együtt gondolkodva, játékos kereteken belül fejleszthet tovább ötleteket.