Vegán háztartás
2013. szept. 12., Bonifert Anna

Ha komolyan gondoljuk, hogy nem akarjuk többé támogatni az állatok rabszolga sorsát, akkor ez nem csupán az étkezési szokásainkon fog meglátszani, hanem még nagyon sok minden máson is.Ezeket a változtatásokat mindannyian a magunk tempójában valósítjuk meg. Senki nem kéri rajtunk számon és hiszem, hogy nincs is rá szükség. Belülről hajt minket a vágy, hogy megszüntessük a szörnyűségeket, hogy részei legyünk ennek a változásnak, ennek a forradalomnak. Eleinte talán lényegtelen apróságnak tűnik a méz, a bőr, a gyapjú vagy a tisztítószerekben és kozmetikumokban található állati eredetű összetevők kérdése, de nem az. Ha kész vagy rá, hogy ezekkel a tényekkel is szembesülj, olvass tovább!

Gyapjú
A gyapjú olyan, mint a tej vagy a tojás: nem kell hozzá közvetlenül megölni az állatot. Ennek ellenére még a legszolidabb gyapjúfarm mindennapi rutinját is állatkínzásnak minősítenénk, ha látnánk. Vagy másképp fogalmazva: ha az a kutyánkkal/macskánkkal történne. Az állatokat itt is a profitszerzés eszközeinek tekintik. A birkák szőrét elvileg lehet úgy vágni, hogy az ne fájjon nekik és emiatt a többség abban a hitben ringatja magát, hogy ezzel nincs is semmi gond.
Azonban ami a valóságban történik, azt leírni is fáj. Olvasni is fájni fog, De mindez össze sem hasonlítható azzal, amennyire nekik fájhat.
A dolog ott kezdődik, hogy a kicsinyeket elválasztják az anyjuktól.
A birkanyírókat nem óránként fizetik, hanem birkánként. Tehát jól felfogott anyagi érdekük, hogy minél több birkát nyírjanak meg minél rövidebb idő alatt, magyarán: minél gyorsabban dolgozzanak. Az ebből fakadó sérülések az egyszerű karcolásoktól egészen a csonkolásokig terjednek. A gyors munkának a birkák tőgye, pénisze, füle mind áldozatul eshet és esik is - nap mint nap. Végül akárcsak a tehenek, a juhok is hamar kiöregednek az iparból, ilyenkor természetesen eladják őket egy vágóhídnak. A gyapjúiparáról híres Ausztráliából a kiöregedett birkákat hosszú hajóutakon szállítják a világ különböző távoli pontjaira, ahol levágják és elfogyasztják őket.
A gyapjú holmi nem létszükséglet, könnyedén helyettesíthető. Miért bántanánk másokat, ha meg tudjuk oldani a pulcsi-kabát-takaró kérdését másképpen is?

Bőr
Olyan természetes része a mindennapjainknak, hogy fel sem ismerjük: ez egy holttest része.Amikor bőr holmit veszünk, ugyanazon emberek zsebébe tesszük a pénzünket, akik a húst, tejet, tojást gyártották. Minden megvett cipővel az ő tevékenységük válik nyereségesebbé. A pénzünk szavazat és támogatás annak az iparágnak, ami az állatokat, mint rabszolgákat tartja,használja és öli meg. Ha külföldi honlapokat böngészünk, rengeteg vegán cipős céget vagy divattervezőt találunk. Itthon kissé le vagyunk maradva, úgyhogy hajrá, mutassuk meg, hogy van rá igény.

Tisztítószerek és kozmetikumok
A sampon, a szappan, a smink készlet, a körömlakk, a mosószer, a mosogatószer, az ablaktisztító… mind olyan termék lehet, amit állatok használatával alkottak meg. Gyakran hallunk ma már a sok felesleges állatkísérletről, ami ellen egyre szélesebb körben terjed a tiltakozás. Egyre több állatbaráthoz eljutnak petíciók és az olyan honlapok, ahol az állatkísérlet-mentes márkák listáját találjuk meg. Ebből is látszik, az emberek egyre jobban figyelnek ezekre a dolgokra és ez nagyon klassz!
Ha valóban olyan termékeket akarsz használni, amihez nem használtak állatokat, akkor azokat a termékeket kell keresned, amiken rajta van a „vegan” címke, ami sokszor egy nagy V betű, néha egy virág és a V betű.
Egyik nap elkísértem egy gyerekkori barátnőmet a drogéria bevásárlására. Levett egy sampont a polcról, mire én azt mondtam: „Ne azt vedd! Vedd inkább ezt! Ezt nem tesztelték állatokon.” Erre ő elgondolkodott, majd azt mondta: „akkor az nem is olyan biztonságos, ugye?” Ez egy súlyos tévhit. A vegán termékek semmivel nem veszélyesebbek, sőt, általában természetesebb alapanyagokból készültek. Sok közöttük a bio kategóriás. Kozmetikumok piacán hatalmas a választék DM-ekben (pl.: Alverde termékek), Lush üzletekben, bioboltokban. Tisztító szerek tekintetében bioboltokban, webshopokban nagyon sok vegán alternatívát találunk. Nem feltétlenül drágábbak, viszont egészen biztos, hogy a vizeinket, vagyis a környezetünket is kevésbé mérgezik. Olcsó és környezetbarát alternatíva például a mosószóda és a szódabikarbóna.

Folytatjuk!