» Életmód

Újrahasznosítás

2016. March. 22. , by Dr. Klujber Valéria

Ugye te tudod mi a különbség az újrahasznosítás és az újrahasználat között??

ujrahaszonositas_smallÚjrafelhasználás
(RE-USE, újrahasználat) Ez esetben az adott terméket, csomagolást - átalakítás nélkül - újra ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. Ennek legismertebb példája a visszaváltható (betétes) üveg.

Én ezt úgy alkalmazom, hogy a pékárukhoz mindig viszek magammal olyan papírzacskót, amit egy-két helyen még tartanak. Én nem dobom ki, hanem a következő alkalommal újrahasználom. Elhihetitek, hogy egyáltalán nem szoktak ezen kiakadni a pénztárnál. Ezzel is spórolok egy-egy nejlonzacskót.

Újrahasznosítás
Ez feltételezi a szelektív gyűjtést. Az alapanyagnak megfelelően a termék hulladékát más termékek előállításában felhasználják. Ez egy nagyon jó megoldás a szemét csökkentésére, csak sajnos nem használjuk ki az ebben rejlő lehetőségeket. Sajnos nem is mindig olcsó technika.

Azért ha teheted, akkor keresd az újrapapírt például.

A szemét csökkentésének azonban az a leghatékonyabb módja, ha nem is termeljük meg, nem is vásároljuk, nem visszük haza. Keresd a csomagolás nélküli termékeket, vagy amit nem muszáj, azt legalább ne tedd nejlonzacskóba! Mondjuk két darab almát, vagy egy banánt.
Az ábra forrása: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladekhierarchia/

 

 

ujrahaszonositas_smallfejlec
ujrahaszonositas_big

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.