» Jövő

noPack

2015. September. 17. , by internet

Budaörsön nyílik szeptember végén Magyarország első csomagolásmentes boltja!

Az Európai Unióban évente 100 millió tonna élelmiszer vész kárba, Magyarországon lakosonként évente több, mint 200 kg étel végzi a szemétben. A csomagolóanyagokkal még inkább pazarlóan bánunk: hihetetlen mértékű fölösleges szemét keletkezik azzal, hogy a cégek (és a vásárlók) mindent a legaprólékosabban csomagolnak bele káros műanyag dobozokba, nejlonzacskókba, eldobható műanyag flakonokba, melyek aztán szintén a szemétben végzik. A legfőbb probléma, hogy ezek az anyagok nem kerülnek újrahasznosításra, és a lebomlási idejük is hosszú, ráadásul a lebomlás folyamata alatt is rengeteg mérgező anyag jut a talajba, vizeinkbe és a légkörbe.
Jogosan vetődik fel az igény, hogy ezen változtatni kell.

A csomagolásmentes boltok már nem ismeretlenek külföldön. Egy éve nyílt meg Berlin Kreutzberg nevű negyedében a vegán termékeket áruló Veganz szupermarketlánc, majd kevéssel később Franciaországban, Lille-ben is megnyílt az első zero waste bolt. De működik hasonló üzlet az USA-ban, Angliában (Londonban), Belgiumban, sőt az olaszoknál az Effecorta-hálózat négy városban is jelen van, a spanyoloknál pedig a Granel-boltok lepik el az országot. Ausztriában is találunk egy zero waste boltot, Bécs külvárosában.

A magyarországi bolt szeptember végén nyit Budaörsön, a Szabadság út 88. alatt. Reméljük hamarosan sokkal több is lesz belőle.
Hiszen miért vigyük haza a szemetet??

Tipp: én a kenyér- és zöldségféléknek jelenleg is viszek zacskót, lehetőleg papírt, amit többször is lehet újrahasználni. Van olyan bolt, ahol furcsán néznek rám, de van ahol már megszokták. Egy-két darab banánt, vagy pár almát, paprikát pedig nem szoktam bezacskózni. A pénztárnál így is le tudják mérni, aztán úgyis belekerül a szatyorba, vagy kosárba.

nopackbig

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.