AndroiDiéta
tajcsi vagyis tai chi Magyarországon
2013. aug. 13., MTI

Augusztus 10-én Budapesten, Sopronban, Győrben és Egerben tart köztéri tajcsi órákat a Nemzetközi Taoista Tai Chi Társaság.Az 1970-ben alapított Nemzetközi Taoista Tai Chi Társaság tagjai évente egyszer - a nemzetközi tudatosság napjához kapcsolódva - tartja meg világszerte a szabadtéri bemutatókat a mozgásrendszert megalkotó Moj Lin-sin mester által teremtett hagyományokat követve.

A Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság civil szervezete augusztus 10-én 10 órától a fővárosban a Hunyadi téren, 17 órától pedig az Erzsébet téren szervez hasonló szabadtéri bemutatókat. A társaság vidéki tagozatai is részt vesznek a mozgásforma népszerűsítésében és a hónap során Sopronban, Győrben és Egerben is csatlakozhatnak az érdeklődők az akcióhoz - közölte a szervezet közleményben az MTI-vel.

A mester által létrehozott gyakorlatsorozat a fizikai és szellemi egészség megőrzését szolgálja. Jótékony hatásai közé tartozik egyebek mellett a vérkeringés serkentése, a tartás és egyensúlyérzék javítása, az erő és rugalmasság fejlesztése, a stressz csökkentése valamint a kiegyensúlyozottság és a jó közérzet kialakítása.

Részletek:

http://taoistataichi.hu/node/149

A módszerről:

A rendszer lassú, könnyed és kecses mozdulatból áll. A hagyományos kínai orvostudomány szerint lassú nyújtó és forduló mozgásai ellazítják az izületeket, a gerincet és a test feszültséggócait, helyreállítva a szabad mozgás belső energiáját, azaz a chi-t (Qi), melynek megfelelő keringése nélkülözhetetlen az egészségben. Rendszeres gyakorlása jótékony hatással van az izmokra, ízületekre, csontokra és a keringési rendszerre. Kecses és folyamatos mozdulatait mozgásban végzett meditációként is említik, mely segít a stressz oldásában, valamint a test és az elme művelésére is lehetőséget biztosít.

Könnyed és nem versenyorientált jellege miatt a tai chi bármilyen korú ember számára alkalmas, végezhetik az idősebbek és az egészségügyi problémákkal küzdők is, míg a jó fizikai állapotban lévő emberek egy kihívásokkal teli, teljes testedzés örömeit találhatják meg benne.


 

Ha teheted, próbáld ki!