AndroiDiéta
Mitől fehér a tej?
2015. júl. 31., tej.blog.hu

Ti már elgondolkodtatok rajta? A szerző igen.

Miért zöld a fű? Miért sárga a pitypang? Miért kék a tenger? A színek miért foglalkoztatnak sokkal jobban minket, mint a fehér dolgok? Pedig a fehér is egy szín. Sőt, a fehérben ott van az összes többi árnyalat. Fehéret ad az összes szín keveréke, vagyis ha a szemünk által érzékelt színspektrum, a szivárvány összes színének megfelelő fény egy időben, ugyanarról a helyről sugárzik. Ha nem is világos teljesen az előző mondat, legyen elég annyi, hogy bizonyos szempontból a fehér a legszínesebb szín a világon. Ettől már érdekesebbnek hangzik, nem?
Most, hogy ezt tisztáztuk, talán már érdekel titeket, hogy mitől fehér színű a tej. Először megfogalmazzuk tudományosan, majd igyekszünk hétköznapi példákon keresztül lerántani a leplet a titokról.

Fehér annak a felületnek a színe, amely a fény teljes spektrumát változatlanul, azaz fénytörés és fényelnyelés nélkül veri vissza.

Vagyis a tej fehéres színét hozzávetőleg ugyanaz a fényszórási jelenség adja, mint például a margaréta szirmának, illetve a papírzsebkendő fehér színét. Tévedés ne essék, a margaréta szirma nem fehér. A szirom olyan, mint egy vékony lepel, amiben légbuborékok vannak. A fény megtörik ezeken a buborékokon, szóródik, és visszaverődik. A papírzsebkendővel is ez a helyzet.
De milyen részecskék úszkálnak a tejben, amik hasonlóképp verik vissza fényt? A tej többek között apró, lebegő labdacsokat – pici zsírcseppeket és kazein részecskéket – tartalmaz. Az ezek felületéről visszaverődő fény miatt fehér a tej. A tej színe tehát ezeknek a kicsi lebegő labdacsoknak az arányától függ.
Azonban a tej nem mindig fehér. A frissen fejt tej sárgás színét például a tejzsír karotin tartalma adja, míg a fölözött, zsírtalanított tej inkább kékesfehér színű, ugyanis a részecskék hiánya miatt a tej felülete, már nem veri vissza az összes fényt.

Tessék tehát másként tekinteni a tejre: hiszen ez az egyik legszínesebb folyadék a világon. Meg persze az egyik legegészségesebb is, amihez hozzájárul a benne található fényvisszaverő tulajdonságú kazein, amiről – ha követed a tejblogot –, többet is megtudhatsz a későbbiekben.

link az oldalra http://tej.blog.hu/