Mérgező anyagok a körömlakkban
2014. jún. 27., Dr. Klujber Valéria

Igyekezz biztonságos márkát találni, olvasd el az összetevőket és lehetőleg ne zárt helyen használd!

A mérgező hármas egyike a körömlakk kötőanyagaként szolgáló formaldehid, amely ismert rákkeltő hatású (karcinogén) vegyület. A második a színanyagok egyenletes eloszlásáért felelős, belélegezve közepesen vagy erősen mérgező, az agyat és idegrendszert károsító toluol, a harmadik pedig a körömlakk rugalmasságát és ragyogását biztosító dibutil-ftalát (DBP), amely viszont a szaporodási képességre és a gyermekek fejlődésére hathat kedvezőtlenül. Az ösztrogén hatással bíró vegyszerek egyike! Lásd erről külön cikkünket:

http://www.tinivagyok.hu/temak/test/item/vigyazzatoka

Az elmúlt években a nagy kozmetikai cégek elkezdték önként eltávolítani ezeket a vegyületeket a körömlakkok hozzávalói közül, de egy 2012-e es vizsgálatból kiderült, hogy néhányan csak a címkéket módosították, ám a veszélyes hozzávalókat továbbra is alkalmazzák a gyártás során. Ezzel az Egyesült Államokban még csak törvényt sem sértenek: bár az EU betiltotta a DBP-tartalmú kozmetikumok gyártását, az amerikai szakhatóság ezt nem tette meg.

A három legveszélyesebb vegyület mellett a körömlakk további hozzávalói is kiválthatják a bőr, a szem vagy a légzőszervek irritációját. Ilyen alapanyag például a butil-acetát, a kámfor, az izopropil-alkohol vagy a sztirol.