AndroiDiéta
Mennyibe kerül a készenlét?
2014. aug. 14., Dr. Klujber Valéria

Sokszor szólnak energiatudatos portálok, hírek arról, hogy milyen drága a standby üzemmód. Vannak, akik megmérték!

Először is: mit jelent a standby (készenléti üzemmód)
Azt jelenti, hogy a készülék készenléti üzemmódban van, azaz folyamatosan áram alatt van, vagyis folyamatosan energiát használ fel. A „standy" üzemmódot a készüléken általában zöld vagy piros led villogása vagy folyamatos világítása jelzi. A készülékek standby üzemmódban felhasznált energia a mindenki által elfogadott becslés szerint a villamos energia számlánk 8-10%-át teszi ki.

Tanulmányok szerint a világ szórakoztató- és irodai elektromos készülékei évente 864 millió kWh-t fogyasztanak készenléti („standby") állapotban, ami kb. 250.000 család éves villamos energia igényének felel meg és a széndioxid (CO2) kibocsátás mintegy 1% -át teszi ki. Egy átlagos család esetén az eszközök készenléti állapotban tartása körülbelül egy hűtőgép éves fogyasztását jelentik.

És mit mondanak azok, akik mértek?
Végigolvastam néhány blogot, illetve portalt, akik foglalkoztak a témával. Mi derült ki?

Egy háztartás az Index-ről:
„...a robotporszívó például sokat zabál: mivel folyton tölti magát, 3 wattot felszippant, amivel a szintén 3 wattot fogyasztó tévé és az ugyanennyit kérő HD TV WD médialejátszó mellett a lakásom legnagyobb fogyasztója. ... A Wifi egy wattal is beéri (bekapcsolt online opciókkal azonban egy 8-18 wattra ugrik ez az érték), a házimozirendszer 0,5 wattos fogyasztása alig volt mérhető, az elektromos borotva hasonló értéket produkált, míg a MacBook Pro laptopom 0,3 wattját egyenesen kikacagta a mérőműszer.
... A háztartásom összességében 11,5 wattot fogyaszt standby üzemmódban, ami figyelembe véve, hogy az eszközök naponta átlagosan 2-4 órát működnek, 95 kWh/éves fogyasztást jelentenek az ELMŰ programja szerint. Ez egy év alatt ez körülbelül 4500 forintos pluszkiadás, ami a havi áramszámla nem egészen 7 százaléka."

A kikerülhetetlen set-top box
„... a hazai készülékeken megszokott a stand-by, vagyis alvó üzemmód, amikor a készülék mintegy 7 wattot fogyaszt az aktív állapot átlagosan 30 wattja helyett. A STB fogyasztása nemcsak a tetemes hőveszteségnek tulajdonítható, hanem annak is, hogy a készülék állandóan üzemkész állapotban van. A felhasználónak rendszerint eszébe sem jut, hogy áramtalanítsa a készüléket, amikor nem használja. Ez ugyanis azzal jár, hogy bekapcsoláskor néhány percet várni kellene, amíg újra feláll a rendszer, és ezt kevesen tűrik el. Csakhogy egyes készülékek stand-by üzemmódban is temérdek energiát igényelnek, részben azért, mert folyamatosan kommunikálnak a szolgáltató központjával, frissítik a szoftvereiket, az elektronikus műsorújságot.

És még néhány meglepő eszköz:
„Nézzük csak: két bébicsősz-trafó (adó, vevő, ugy) az 2*0,7 watt. Egy fogkefetöltő a fürdőszobában: 1,2 watt. Ugyanott egy epilátor: 1,4 wattot eszik a kis fenevad. Mondjuk egy régivágású telefon is akad a családban: 0,6 watt. Mindösszesen 4,6 watt; évente 40,3 kWh, 1733 forint. Ez se sok. De ha csak az ország minden tizedik háztartásában van ennyi töltő a falban, már 300 000-szer ennyit állít elő Paks meg a szén- és gázerőművek feleslegesen.

...Ugyanis a mérőműszerrel való játszadozás során kiderült, hogy a komplett rendszer üresjáratban - tehát a számítógép, a monitor, printer standbyban, a modem és a router aktívan, hogy legyen net a házban a laptopnak, PDÁ-nak, wifis telefonnak - aktív internet-forgalom nélkül 19,1 watt teljesítményt adott le, magyarán melegített el."
Szerencsére a nálunk is fellelhető konnektorba dugható éjszakai fények fogyasztása a mérések (és a férjem állítása szerint) minimális.

Mit csináljunk?
Érdemes nektek is átnézni a saját háztartásotokat, ha nem is méritek meg az áramfogyasztást. Egyszerűen végignézitek, minden helységben vannak bedugott elektromos eszközök. Ha lehet, akkor érdemes kihúzni, vagy olyan elosztóval csatlakoztatni, amit le lehet kapcsolni. Ha új készüléket vásároltok, ez is legyen szempont: mennyit fogyaszt standby üzemmódban?