AndroiDiéta
Világítás – hatékonyan
2014. júl. 2., Dr. Klujber Valéria

Tudtad, hogy a hagyományos izzók a felvett áram csupán 2-5%-át alakítják fénnyé? A többi hővé alakul, amire legtöbbször semmi szükség. Mit csináljunk? Olvasd tovább.Bár a világítás nem a legnagyobb energiafaló egy átlagos háztartásban, érdemes és könnyű energiát- és ezzel széndioxid-kibocsotást spórolni vele.

Erre több lehetőség is van.

Első:

A csillárok állandó égetése helyett érdemes helyi világítást alkalmazni ott, ahol az valóban kell. Az olvasósarokban, az étkezőasztal fölött, vagy a monitor környékén, ha tv-t vagy gépet nézünk. (Ez jobb a szemnek, mintha vaksötétben csak a monitor világít.)

Második:

Érdemes lecserélni a klasszikus villanykörtéket hatékonyabb világítóeszközre.

Vannak a halogén lámpák. Kb. feleannyi energiát fogyasztanak, mint a villanykörték ugyanannyi fény eléréséhez, élettartamuk is hosszabb, hátrányuk, hogy jóval drágábbak.

Fénycsövek. Hatékonyak, elterjedtek is, a fényt kisülések gerjesztik és nem izzószál hevítésével keletkezik.
A kompakt fénycső ugyanennek az összehajtott változata, ami kevesebbet fogyaszt, mint az izzólámpa, de kevésbé hatékony, mint a fénycső. Villogásmentes a fénye és nem kellemetlenül hideg, mint a fénycsöveké. A legtöbb meglévő lámpatestben azonnal használható.

LED-ek. Korábban ezek apró jelzőfények voltak csupán, mint pl. a standby üzemmódot jelző fény. Az utóbbi években elterjedtek háztartási világításként is. Fogyasztásuk csak töredéke a villanykörtének, pár W fogyasztással annyi fényt adnak, mint egy 50-60 W-os villanykörte! Ráadásul az élettartamuk és jóval hosszabb és már nem is olyan drágák. Létezik kombi-LED is, ami a teljes látható fény-spektrumot lefedi, ami különösen kellemes fényforrássá teszi.

Próbáld ki!

Ja, és a standby üzemmódot is kapcsold ki éjszakára! Hosszútávon meglepően sokat spórolhatsz!