Hulladékcsökkentési hét
2019. nov. 21., hulladekcsokkentesihet2019.hu

Tegyél te is valamit

„A Hét idei központi témája
Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy központi témája, idén ez a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!" gondolat.
Ennek lényege, hogy az emberek hiteles forrásból tájékozódjanak, ismerjék meg a hulladék keletkezésének megelőzését, lessék el, sajátítsák el azokat a módszereket, amelyekkel ezt helyben is megtehetik, nevelve erre szűkebb és tágabb környezetünket.

„A hulladékmentesség nem arról szól, hogy többet hasznosítsunk újra, hanem éppen arról, hogy lépjünk fel felesleges hulladék otthonunkba való beáramlása ellen, és állítsuk meg még a küszöb előtt." (Bea Johnson)
Hiszen nem nehéz belátni azt, hogy milyen előnyökkel jár a szükségletek – nem pedig az igények – szerinti tervezés és vásárlás! Közös érdekünk kerülni a felesleges (túl)csomagolást és takarékoskodni egyre szűkösebb erőforrásainkkal! Legyünk tisztában tetteink következményeivel!

Ez a szemlélet a mindennapi életben jelentheti például a csomagolásmentes – és mértékletes – vásárlást, saját bevásárlótáska, kosár, doboz, üveg többszöri újra-használatát, a hazai friss idénytermékek előnyben részesítését, az egyszer használatos műanyag poharak, evőeszközök használatának mellőzését.

Ilyen és ehhez hasonló egyszerűen beépíthető praktikák eredményeként csökken a kukában landoló drága és felesleges csomagolóanyag mennyisége, amely eredményeként még takarékoskodni is tudunk. Hiszen ez a megváltozott szemlélet és magatartás jelentős gazdasági előnyöket is rejt – természetesen az adott intézmény, szervezet, személy, szolgáltatás lehetőségeihez illeszkedve és a résztvevő személyekre szabva."

Lehet csatlakozni, de még most sem késő egyszerűen megvalósítani valamelyik jó ötletet.
Például:
Ne igyál többet eldobható pohárból!
Ne fogadj el szívószálat!
Válaszd a csomagolásmentes árut!
Legyen nálad mindig bevásárlószatyor!

https://hulladekcsokkentesihet2019.hu/