Csillaghullás augusztusban!
2022. aug. 8., Dr. Klujber Valéria

Igazán romantikus program a pároddal közösen nézni a hullócsillagokat! Akár percenként láthattok egyet.

A minden év augusztusában érkező Perseidák néven ismert meteorraj nagyon látványos. A meteoritok a légkörünkben elégve látványos hullócsillaggá válnak. Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel. Az átlagsebessége 59 km/s.

A rajmeteorok, amelyek az év egy időszakában térnek vissza mindig. Ezek a rajok üstökösök, kisbolygók anyagából keletkeznek, és nagyjából azzal azonos pályán keringenek a Nap körül.


Érdemes augusztus 12-től figyelni az eget, hiszen a maximumot ekkor várhatjuk. Azonban az egész hét alkalmas a megfigyelésre. A siker érdekében olyan helyet válasszatok, ahol kicsi a fényszennyezés, vagyis távol vannak a közvilágított helyek. Budapest és a többi nagyváros erre a legkevésbé alkalmas.

Tudtad?
De mik is a hullócsillagok? Amikor egy üstökös a Nap közelébe érkezik, a benne levő jég és az abba belefagyott porszemcsék felmelegszenek, majd a szublimáció hatására kiszabadulnak, és a szülő égitestéhez hasonló pályára kerülnek. A szülőüstökös a Naprendszerben töltött több ezer éve alatt rengeteg törmeléket hagy maga után, és szór szét a teljes pályája mentén. Amikor ezek a kis porszemcsék bekerülnek a Föld atmoszférájába, a felszín felé haladva, az egyre sűrűsödő levegőrétegekben erős fékező hatás éri őket. Ekkor a levegő és maga a porszem is erősen felizzik, ezért az égen gyorsan áthaladó meteorit zöldes-kékes fénycsíkot húz. A jelenséget csak néhány tizedmásodpercig láthatjuk.

A legismertebb hiedelem szerint, amit hullócsillagot nézése közben kívánunk, az teljesül. Feltétele, hogy senkinek sem árulhatod el, mi volt a kívánságod.

Próbáld ki!