Tűz, tűz….tűz, tűz!!!
2011. dec. 12., drái

Ha Karácsony, akkor békesség, szeretet (nemcsak ilyenkor!), fények, gyertyák, csillagszórók. Előtte sürgés-forgás, sütés-főzés. 

Közben, vagy utána: látogatás a helyi traumatológián, ami persze nem szokványos velejárója a karácsonyi készülődésnek és az ünnepnek, de könnyen előfordulhatnak erre az időszakra jellemző balesetek. Ezeket jobb elkerülni, de ha már megtörtént a baj, jó tudni, hogy mik a legfontosabb teendők és hová fordulhatunk segítségért.
Égés, forrázás
A súlyosság függ attól, hogy mekkora felületet érint és milyen mélységben. Előzőt az úgynevezett kilences szabállyal jellemezhetjük, amely százalékban adja meg az égett felület nagyságát (ábra).
Utóbbira mondjuk, hogy első, másod vagy harmadfokú égési sérülés, attól függően, hogy a bőr felületes, mélyebb rétegeit, vagy a bőr alatti szöveteket is érinti-e a károsodás. A legenyhébb égési sérülésnél csak a bőr felső rétege károsodik, amely nem jelent maradandó károsodást. Ilyenkor bőrpír észlelhető. Súlyosabb, mélyebbre terjedő a károsodás, ha „hólyagos” elváltozás is kialakul.

Mit tegyünk? 
Égés, forrázás esetén azonnali teendő a sérült testrész, felület hűtése hideg vízzel legalább 20 percig. Ez csökkenti a fájdalmat és a szövetkárosodás mértékét. Az égett sebek könnyen fertőződnek, ezért fontos a steril kötéssel való fedésük és szakorvosi (sebészet, baleseti sebészet) ellátásuk. Természetesen, ha nagykiterjedésű, súlyos károsodásról van szó, akkor azonnali szakellátás és intézménybe szállítás szükséges.
Mit ne tegyünk?
Nem ajánlottak a „népi gyógymódok”, mint például tejföllel, zsírral kenegetés, paradicsom szelettel fedés, hogy csak néhányat említsek a kedvelt megoldások közül.

Balesetmentes, kellemes ünnepeket!