POP, ROCK, SATÖBBI 1. - kérdőívvel
2012. szept. 17., Költő András

Kannásboros punkok, ekis tablettát kapkodó technósok, füvező hiphoposok – van benne bármi igazság, vagy csak a felnőttek előítéleteiről van szó? Vajon összefügg a zenei ízlés és a szerfogyasztás? Milyen zenei stílusok közül választhat egy mai tizenéves, és honnan származnak ezek a zenék?

Lehet, hogy fekete pólós koncertekre szeretsz járni, vagy hogy legszívesebben a haverokkal deszkázol. Lehet, hogy a hétvégén diszkóba szeretsz menni, esetleg – igen, ilyen is van – a jazz a kedvenc zenéd. Ezek azok, amiket a felnőttek, néha lekicsinylő értelemben, szubkultúrának neveznek. A kultúra: értékek, szokások, szabályok és alkotások összessége. Szub: „alsó”. A „szub”-kultúrának olyan értékrendbeli sajátosságai vannak, ami a többségi társadalom elvárásaitól, szokásaitól megkülönbözteti őket, ilyen például a punkok taraja vagy a gothic zene kedvelői által használt erős smink. A felnőttek sokszor pontosan azért tiltakoznak ezek ellen, mert nem felelnek meg a többség igényeinek és ízléseinek. A szubkultúrának ugyanakkor nagyon fontos szerepe van a felnőtt identitás kialakulásában: közös értékeket ad azoknak, akik oda tartozónak vallják magukat. 40 éves punkból persze valamivel kevesebb van, mint 20 évesből: sokan idővel „kiöregednek” a lázadásból. És talán ez is így van jól. Remélem, a 40 éves egykori punkok megértőek lesznek, ha gyerekeik majd az akkor divatos szubkultúrát választják. A szubkultúra egyik legfontosabb eleme, építőanyaga a zene.

A felnőttek morgolódásának másik oka, hogy bizonyos szubkultúrákat és szerek fogyasztást kapcsolatba hozzák egymással. A „szerfogyasztásba” a pszichológusok beleértik a dohány, az alkohol és a drogok használatát is. Ennek bizony van valamennyi valóságalapja. A szubkultúra képviselői általában egymás társaságában érzik jól magukat, és „szcénákat” építenek, azaz olyan helyszíneket és eseményeket teremtenek meg, amelyeken közösen szeretett zenéiket hallgathatják és olyan tevékenységeket végezhetnek (pl. táncolás, deszkázás, együtt ivás, evés, fesztiválra menés), amely meghatározza a szubkultúrát. A tömeg vagy a „szcéna” hatással van a viselkedésre, s ha a szubkultúrában értéknek minősül egy bizonyos szer használata, akkor az egyes egyének is nagyobb valószínűséggel fogyasztják az adott szert, mint más szubkultúrához tartozó kortársaik.

Egy tíz európai országra kiterjedő kutatásban vizsgálták, hogy ez az összefüggés valóban létezik-e, s az egyes zenei szubkultúrák tagjainak szerhasználati szokásaiban van-e különbség
Mielőtt bemutatnánk az eredményeket,

Te is tölts ki egy rövid, név nélküli kérdőívet!

A cikkek között mostantól egy sorozatban áttekintjük a zenei stílusokat, amik a kutatásban szerepeltek. Ha érdekel, gyere vissza később!